Naslovna PETOPEDIJA PSI Baset

Baset

0
rase baset petface

IME BASET – BASSET HOUND
PREZIME gonič
VISINA mužjak i ženka  38 cm / 33 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 20 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Francuska
BOJA dozvoljene su sve boje i kombinacije ( srećom po odgajivače )
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV dobar porodičan pas, voli decu, tvrdoglav

Ovo je veoma stara rasa a potiče od francuske, danas nepostojeće pasmine, artoaško – normandijskog baseta, koji je ukršten sa psom Svetog Huberta. Podaci govore da se ovaj pas  prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 1866. godine, kada je grof Turnoj poslao par pasa, kasnije nazvanih Basset i Belle lordu Geveju. 1892. godine ovo leglo kupio je lord Onslou koji je nabavio još pasa direktno iz Francuske i tako rasu proširio po Engleskoj. Ali, izgleda da se za ovu rasu u engleskoj znalo još čitava 2 veka ranije. Dokaz za to je Šekspirov gotovo kinološki opis u Snu letnje noći: Moji goniči boje peska sa teškim podbradkom, nisko spuštenim glavama skupljaju jutarnju rosu; iskrivljenih kolena, niskih stomaka, spori u potrazi, ali uvek ujednačenih glasova, koji odzvanjaju kao zvona.

Izgled
Ima veliku i proporcionalnu glavu  Koža je opuštena, duboko izborana iznad luka obrva kada je glava spuštena. Na njemu su najizraženije oči, dugačke uši koje se gotovo vuku po zemlji zbog izrazito kratkih nogu i naravno veoma dugačko telo.

Karakter i nega
Baset deluje prilično nespretno, međutim to je veoma okretan pas koji je namenjen za lov u gustom šipražju. Goni zečeve, srndaće, kuniće pa čak i divlje svinje. Srećom po ovu rasu, danas se jako retko koristi u lovu i postao je veoma umiljat i mio kućni ljubimac.
Međutim, mora se naglasiti da je prilično tvrdoglav i zahteva vaspitanje sa visokim stepenom autoriteta
Veoma voli decu i odličan je porodičan pas. Zbog izraženog karaktera ne bi trebalo da ga uzimaju ljudi koji nemaju iskustva sa držanjem pasa kao kućnih ljubimaca
Iako nema izgled izrazito sportskog tipa, traži dosta kretanja, pa budite spremni na svakodnevne duže šetnje. Pored toga, ne voli visoke temperature i potrebno je svakodnevno rukavicom negovati krzno.
Ovako dugačko telo poprilično opterećuje koštano zglobni sistem, pre svega kičmu, kolena i laktove pa treba u saradnji sa veterinarom više pažnje obratiti na ovaj deo zdravstvene nege.
Ishrana je izuzetno važna kod ovog elegantnog ljubimca. i preporučujemo visoko kvalitetnu granuliranu hranu koja će uz ostale uslove obezbediti zdrav i dug život.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMeksički golokoži pas
Sledeći tekstBigl

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime