Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Zašto je razvoj mačeta tokom prve godine života bitan?

Zašto je razvoj mačeta tokom prve godine života bitan?

0
bitan petface

Neporecivo je da je prva godina izuzetno važna za pravilan razvoj mačeta. Jednako je bitan i kontakt između čoveka i mačeta koji će se dogoditi u prvih nekoliko nedelja, koji je bitan ne samo za vaš dalji odnos, već i za razvoj ličnosti mačeta.

Prelazak mačeta u fazu odrasle mačke je fascinantan i svaki korak je bitan. Mudar vlasnik će obratiti pažnju na to šta mače preživljava i kako to tumači. U idealnim uslovima bi bilo najbolje da mače bude sa majkom 12 do 16 nedelja, a evo kako bi trebalo da izgleda njegov put do zrelosti.

bitan petfacePrvih šest nedelja

Ovih prvih nekoliko nedelja je ključno za određivanje karaktera i ličnosti mačke ostatak njenog života. A kada je u pitanju zdravlje, treba se paziti brojnih opasnosti kao što su buve ili infekcije respiratornih organa. Mačići nikada neće rasti brže nego tokom ovog perioda, a promene koje se javljaju iz nedelje u nedelju su neverovatne.

Pročitajte još: DOKAZI SU TU: Zbog ljubimaca smo i srećniji i zdraviji!

Period od sedme do 12. nedelje

Tokom ovog perioda mačke postaju druželjubivije jer razvijaju socijalne veštine, posmatrajući svoju majku i igrajući se sa drugim mačićima i vlasnicima. Ovaj period može biti izuzetno divan kako za vaše mače, tako i za vas, jer mače vežba skakanje i trčanje. Mačići u ovom periodu vole da se igraju „žmurke“ i da se igraju sa papirnim kesama i kartonskim kutijama. Vaše mače će nastaviti da raste izuzetnom brzinom i njegove motorne veštine će se razvijati kako nastavlja da lovi „plen“. Takođe će početi i da prihvata navike u spavanju odraslih mačaka. U ovom periodu bi trebalo da dobije prve vakcine, ali i da se očisti od unutrašnjih i spoljašnjih parazita već od osme nedelje.

Period od trećeg do šestog meseca

Negde oko četvrtog meseca, mače će početi da gubi mlečne zube. Možda će mu desni biti osetljivije više nego inače, te bi trebalo da počnete da mu trljate desni nežno gazom. Plastične cevčice za piće su takođe odlične za igru, ali i za pomoć desnima dok se igraju i grickaju.

bitan petfaceMačići će početi da ustanovljuju svoje mesto kada je u pitanju socijalni status u vašem domu. Nije neobično da vidite mače kako izaziva alfa mačku. Za vreme ovog perioda mače treba da jede svoju hranu tokom ove faze rasta, a potrebni su im i dodatni suplementi za jake kosti, zdrave zube i mišiće. Tokom ovog perioda moćete i da kastrirate odnosno sterilišete svog ljubimca, s obzirom da i ženke i mužjaci postaju seksualno aktivni između četvrtog i petog meseca, iako neki veterinari savetuju da se sačeka do šestog meseca.

Pročitajte još: Faze rasta i razvoja kod pasa

Period od šestog do 12. meseca

Vaše mače poprima fizičke i društvene osobine potpuno odrasle mačke. Mače koje je napunilo 12 meseci jednako je petnaestogodišnjoj osobi, i svakako će se ponašati kao „pubertetlija“. Ukoliko vas mače bude ignorisalo, ne brinite, jer pokušava da vas testira.

bitan petface Vaše mače će sigurno nastaviti da raste bar još jednu godinu, a neke rase, kao što je mejn kun neće biti potpuno razvijene do četvrte godine života. Za sve mačke koje se još razvijaju i rastu potrebni su suplementi kao što je Catfortan brenda Fortan.

Njegova upotreba se preporučuje kod mačaka u razvoju jer doprinosi pravilnom razvoju mišića i skeleta.

Prethodni tekstSKANDAL KOJI POTRESA BOSNU: A.B. seksualno zlostavlja životinje više od 10 godina!
Sledeći tekstPRETUŽNO: Žrtve stravičnih požara u Dalmaciji – psi izgoreli u kavezima i na lancima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime