Naslovna VESTI PSI Buldog: ljubimac koji hrče i osvaja svet!

Buldog: ljubimac koji hrče i osvaja svet!

0
buldog petface

Engleski/britanski, ili samo buldog, jedna je od najpoznatijih rasa pasa u svetu. Poreklo vodi od drevne rase bulenbizera, pasa sličnih mastifu, koji su u Asiriji, Grčkoj, Egiptu i Rimu čuvali ljude od napada divljih životinja.

Iako je bulenbrizer spadao u velike rase, u Engleskoj je počeo da se odgaja u pravcu manje rase, a za vreme vladavine Kralja Džona u Engleskoj u XIII veku uspeli su od njega da naprave psa za borbu sa bikovima. Tokom godina uspeli su da stvore idealnog psa upravo za ovu svrhu. Najvažnije je bilo napraviti snažnog psa, otpornog na bol. Zatim je razvijan tako da veći deo mase bude koncentrisan u glavi, kako u slučaju da ga bik protrese ne bi došlo do lomljenja kičme.

Pročitajte još:
SJAJNE VESTI: U akciji udomljavanja, nove domove pronašlo pet pasa! (FOTO)

buldog petface

Srećom, 1835. godine Engleska je zakonom zabranila ove borbe, a vlasnici su od tog dana počeli selektivni odgoj kojim su želeli da eliminišu agresivnije elemente usađene u ovu rasu i stvorili dobroćudnog psa poželjnog za domaćinstvo.

buldog petface

Iako priča o poreklu buldoga zvuči pomalo zastrašujuće, kao i njegov izgled, danas je ova rasa čest izbor, a buldozi su postali voljeni članovi mnogih porodica. Naravno da znaju i da uzvrate tu ljubav: vole decu, a i sa drugim kućnim ljubimcima mogu živeti u miru, ako se od ranih dana međusobno upoznaju.

Pročitajte još:
Kod nas je MAČKA, a u Češkoj KOCKA!

Buldog je danas postao čak previše druželjubiv pas da bi bio dobar čuvar, ali uvek će odbraniti članove  svoje porodice ako je to potrebno.

Iz tog razloga nemamo ništa protiv ukoliko se i vi odlučite da u svoj dom dovedete jednog malog slatkog buldoga. 😉

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPSEĆI ROMEO I JULIJA: Upucanog psa danima čuvala ženka i dozivala pomoć!
Sledeći tekstOno kad pas sam sebe liže!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime