Naslovna PETOPEDIJA PSI Jorkširski terijer je najpopularniji kućni ljubimac?

Jorkširski terijer je najpopularniji kućni ljubimac?

0
rase jorksirski terijer petface

Jorkširski terijer nastao je u engleskoj pokrajini Jorkšir i to pre samo stotinak godina, ali je munjevitom brzinom Jorkširski terijer postao jedan od omiljenih kućnih ljubimaca.

IME – JORKŠIRSKI TERIJER
PREZIME – terijer
NADIMAK – Jorki, hodajući nakit
VISINA – mužjak i ženka  22 cm / 15-17,5 cm
TEŽINA – mužjak i ženka 3 / do 3 kg
POREKLO – UK/Engleska
BOJA – Čeličnoplava mešana sa svetlo ili tamnosmeđom
ŽIVOTNI VEK – 12 – 15 godina ( uz odgovarajuću negu )

Sam naziv ove rase ukazuje na njegovo poreklo. U Englesku su stigli iz Škotske odakle su ih doneli radnici iz industrije vune. U potrazi za poslom, radnici su se doselili u Jorkšir, a njihovi terijeri sparivali su se sa domaćim terijerima usled čega je nastala nova i jedna od najpoznatijih rasa pasa na svetu – jorkširski terijer.

Po nekim statistikama jorkširski terijer je najpopularniji kućni ljubimac na svetu, čak ispred zlatnog retrivera.

Izgled
Iako prvaci ove rase vode poreklo isključivo od terijera, ubrzo nakon njihovog uspešnog ukrštanja sparivani su sa maltezerima, radi poboljšanja kvaliteta i dužine dlake. Danas je jorkširski terijer jedna od rasa sa najlepšom dlakom – sjajnom, nežnom i mekom. Jorkširski terijer spada među najmanje rase pasa. Glava mu je malena, uši uspravne, a oči male, okrugle i živahne. Iznad očiju su čupave obrve, a oko usta brkovi i brada što mu daje krajnje simpatičan izgled i šarm. Trup ovog terijera je kratak, a leđa su ravna.

Karakter i nega

Kao i većina malih terijera, jorkširski terijer je pravi neustrašivi pas čuvar. Izuzetno je privržen svom vlasniku, nežan je i odan, a uz to i veoma živahan kućni ljubimac. Deca ga mnogo vole, ali on voli samo stariju decu, jer se male plaši i beži od njih u strahu da ga ne povrede. Prilagodljiv je kako za život u gradu tako i na selu. Jorkširski terijer je prvoklasan pas za izložbe, ali da bi se postigao maksimum neophodno je mnogo truda i nege. Izuzetno nežna i dugačka dlaka jorkširskog terijera neprestano raste, spuštajući se sa obe strane njegih leđa. Nalik strukturi ljudske kose, i bez podlake, ova sjajna i meka dlaka se ne linja. Ipak, redovno četkanje i šišanje preduslovi su za dostizanje svih njenih potencijala i osvajanje srca žirija na takmičenjima.

Jeste li čuli…

Možda najpoznatiji predstavnik ove rase je Lusi – najmanji pas na svetu koji „radi“.Teška je samo dva kilograma i dvesta grama, a već se našla u Ginisovoj knjizi rekorda – i to svojim radom! Lusi je jorkširski terijer, a “zaposlena” je kao terapijski pas u programu “Povodac pun ljubavi”. Veoma je angažovana – svake nedelje posećuje bolnice, domove za stare osobe i rehabiliitacione centre i tako pomaže ljudima. Lusi je uključena i u programe pomoći deci sa invaliditetom, kao i u rad sa problematičnom omladinom.

U trci za ovu prestižnu titulu, Lusi je pobedila čivavu iz Japana koja radi kao policijski tragač.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZLOŽBE PASA: Istorijat i savremene izložbe pasa!
Sledeći tekstBORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime