Naslovna PETOPEDIJA PSI Entropija kod pasa

Entropija kod pasa

0
entropija kod pasa petface

Entropija predstavlja poremećaj položaja očnog kapka kod pasa. Kod ovog poremećaja, dolazi do uvrtanja ivica očnog kapka prema očnoj jabučici. Kada se uvrne, kapak svojim trepavicama i kožnim dlačicama nadražuje rožnjaču, što može dovesti do velikih problema sa očima psa. Uzroci ove pojave mogu biti genetske prirode i neurološke prirode. Takođe, postoje rase pasa koje su sklonije ovoj pojavi kao što su šar-pei, čau-čau, mops, labrador retriver, koker španijel, bernandinac itd. Entropija se obično javlja na oba oka, i na gornjem i na donjem kapku. Najčešće može da se uoči na psu starosti od 6 meseci. Kod rase šar-pei, entropija može da se javi i sa 2 do 3 nedelje života.

Simptomi
Simptomi koji se javljaju kod entropije su crvenilo oka, suzenje i negativna reakcija na svetlost ili vetar. Pas često trlja oko i oseća bol zbog konstantne iritacije rožnjače trepavicama. To može dovesti do teških oštećenja očiju, javljanja sekundarnih bolesti oka, pa čak i gubitka vida. Kada vlasnik primeti navedene simptome kod svog ljubimca, trebalo bi da ga odvede kod veterinara koji će da postaviti tačnu dijagnozu i odrediti dalje lečenje.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja na osnovu vidljivih kliničkih znakova. Najefikasnija metoda za lečenje ovog problema je hirurška intervencija. Tom prilikom se deo kože i mišića očnog kapka seče i odstranjuje. Ivice ostataka se zašivaju jedan za drugog i kapak se vraća u normalan položaj. Ukoliko je došlo do sekundarnih infekcija prilikom uvrtanja očnog kapka, primenjuje se terapija antibioticima. Antibiotici se najčešće koriste u obliku masti. Hirurška intervencija kod nekih rasa pasa kao što je šar-pei često mora da se ponavlja. Stoga pas ponekad mora da prođe kroz nekoliko operacija dok se kapak ne dovede u normalan položaj.

Preventiva
S obzirom da je entropija uglavnom genetski predisponirana, konkretna prevencija ne postoji. Što se pre primeti problem entropije, to bolje, jer se time sprečavaju dalja oštećenja oka i gubitak vida. U svakom slučaju, psu uvek treba pružati adekvatnu negu očiju i zaštititi ga od bolesti koje mogu da naruše njegovo celokupno zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.