Naslovna PETOPEDIJA PSI Entropija kod pasa

Entropija kod pasa

2
entropija kod pasa petface

Entropija predstavlja poremećaj položaja očnog kapka kod pasa. Kod ovog poremećaja, dolazi do uvrtanja ivica očnog kapka prema očnoj jabučici. Kada se uvrne, kapak svojim trepavicama i kožnim dlačicama nadražuje rožnjaču, što može dovesti do velikih problema sa očima psa. Uzroci ove pojave mogu biti genetske prirode i neurološke prirode. Takođe, postoje rase pasa koje su sklonije ovoj pojavi kao što su šar-pei, čau-čau, mops, labrador retriver, koker španijel, bernandinac itd. Entropija se obično javlja na oba oka, i na gornjem i na donjem kapku. Najčešće može da se uoči na psu starosti od 6 meseci. Kod rase šar-pei, entropija može da se javi i sa 2 do 3 nedelje života.

Simptomi
Simptomi koji se javljaju kod entropije su crvenilo oka, suzenje i negativna reakcija na svetlost ili vetar. Pas često trlja oko i oseća bol zbog konstantne iritacije rožnjače trepavicama. To može dovesti do teških oštećenja očiju, javljanja sekundarnih bolesti oka, pa čak i gubitka vida. Kada vlasnik primeti navedene simptome kod svog ljubimca, trebalo bi da ga odvede kod veterinara koji će da postaviti tačnu dijagnozu i odrediti dalje lečenje.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja na osnovu vidljivih kliničkih znakova. Najefikasnija metoda za lečenje ovog problema je hirurška intervencija. Tom prilikom se deo kože i mišića očnog kapka seče i odstranjuje. Ivice ostataka se zašivaju jedan za drugog i kapak se vraća u normalan položaj. Ukoliko je došlo do sekundarnih infekcija prilikom uvrtanja očnog kapka, primenjuje se terapija antibioticima. Antibiotici se najčešće koriste u obliku masti. Hirurška intervencija kod nekih rasa pasa kao što je šar-pei često mora da se ponavlja. Stoga pas ponekad mora da prođe kroz nekoliko operacija dok se kapak ne dovede u normalan položaj.

Preventiva
S obzirom da je entropija uglavnom genetski predisponirana, konkretna prevencija ne postoji. Što se pre primeti problem entropije, to bolje, jer se time sprečavaju dalja oštećenja oka i gubitak vida. U svakom slučaju, psu uvek treba pružati adekvatnu negu očiju i zaštititi ga od bolesti koje mogu da naruše njegovo celokupno zdravlje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEnteritis kod činčila
Sledeći tekstEpilepsija kod mačaka

2 KOMENTARA

  1. Dobar dan imam sar pei stara je jedno mesec ipo dana i ima 3 kapak ne moze da vidi lepo gde bi mogo to da mu sredim i koliko bi otprilike kostalo?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime