Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Rahitis kod mačaka

Rahitis kod mačaka

0
rahitis petface

Rahitis predstavlja oboljenje kostiju. Od rahitisa mogu da pate i psi i mačke. Kada su mačke u pitanju, najčešće oboljevaju mačići, jer se rahitis obično javlja u vreme rasta kostiju mladunaca. Nastaje kao posledica više faktora. Najčešći uzročnici ove bolesti su loša ishrana i nedovoljna zastupljenost kalcijuma, fosfora, vitamina D i drugih mikroelemenata u organizmu. Ako mačka  jede ostatke hrane od ručka, hleb, iznutrice i slično, ona neće uneti dovoljno potrebnih minerala, pa je izložena opasnosti od ove bolesti. Usled prisustva crevnih parazita takođe može doći do nastanka rahitisa. Čak i ako mačka dobija kvalitetnu ishranu, ukoliko prethodno nije očišćena od crevnih parazita, oni će iskoristiti minerale iz pojedene hrane, a organizam će u tom slučaju početi da crpi kalcijum iz kostiju, što može dovesti do razvijanja rahitisa. Još jedan, ne manje bitan faktor nastanka ove bolesti je sunčeva svetlost. Sunčeva svetlost preko svojih zraka daje organizmu vitamin D. Bez njega, resorpcija kalcijuma i fosfora i njihovo deponovanje u kostima je nemoguće. Zato se rahitis češće javlja u jesenjem i zimskom periodu jer je tada prisustvo sunčevih zraka umanjeno.

Simptomi
Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primetni. Prvi simptomi koji mogu da se uoče su šepanje pri skoku i bolno mjaukanje pri dodirivanju zglobova i kičme pri repu. U težim slučajevima, mačke ne mogu normalno da hodaju, pa samo sede i odbijaju da se kreću. Ukoliko se ne preduzme ništa povodom takvih simptoma, dolazi do skraćivanja kičme i krivljenja nogu, a javljaju se i kvržice na telu blizu repa. Mačke postaju apatične i apetit im je smanjen. Pošto je mineralizacija kostiju minimalna, one postaju veoma krhke. Lako dolazi do preloma, naročito dugih kostiju, nosnih kostiju, zglobova, a neretko i kičme. Kod nelečenih slučajeva, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posledice.

petopedija-rahitis-macaka-2
Rahitična mačka

Dijagnoza i lečenje
Za postavljanje dijagnoze, dovoljna je anamneza sa kliničkom slikom i detaljni objektivni pregled veterinara. Rendgenski snimak i laboratorijski nalazi koji pokazuju nivo kalcijuma i vitamina D u organizmu takođe mogu da potvrde da kosti nisu u dobrom stanju. Ako se otkrije na vreme, u većini slučajeva, lečenje je dugotrajno, ali uspešno. Terapija koja se primenjuje teži da ukloni sve uzroke koji su doveli do rahitisa. Najpre je potrebno početi sa pravilnom izbalansiranom ishranom.

Najbolje bi bilo da to bude u vidu gotove hrane renomiranih proizvođača namenjenih mačkama. U takvoj hrani zastupljene su sve hranljive materije u količini i odnosu koji je neophodan za pravilan rast i razvoj. Nedostatak kalcijuma se može nadoknaditi kroz dodatke ishrani. Međutim, treba voditi računa, jer kalcijum ne može da se apsorbuje u kostima bez vitamina D. Preporučuje se da vlasnik ne daje mački kalcijum i vitamin D na svoju ruku. Iz neznanja i neinformisanosti, može se desiti da mačka dobije neuravnotežen odnos kalcijuma i vitamina D, pa može da dođe do preteranog okoštavanja i deformacije kostiju. Stoga, terapija mora biti pod stalnim lekarskim nadzorom. Dok traje terapija, mačka treba da miruje i da ne skače puno dok se kosti ne oporave. U slučaju crevnih parazita, neophodno je „očistiti” mačku od njih.

Preventiva
Ukoliko se sprovede pravilna ishrana i nega mačke od samog početka, do pojave rahitisa ne mora nikad da dođe. Mačku treba hraniti gotovom granuliranom hranom renomiranih proizvođača prilagođenu njenim potrebama.  Redovnim „čišćenjem” od crevnih parazita omogućava se da se iz pojedene hrane potpuno iskoriste svi vitamini i minerali potrebni za zdrav razvoj i rast mačaka. Boravak u dvorištu ili izležavanje kraj prozora po lepom i sunčanom danu, pomoći će mački da preko sunčevih zraka stvara vitamin D neophodan za zdravlje njenih kostiju. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKriptorhizam kod mačaka
Sledeći tekstStrano telo kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime