Naslovna ISHRANA O ISHRANI PASA KAKO ČITATI ETIKETE NA HRANI ZA PSE?

KAKO ČITATI ETIKETE NA HRANI ZA PSE?

0
kako čitati etikete na hrani za pse

Dakle, kako čitati etikete hrane za pse? Naravno da želite najbolje za svog psa, pogotovu kada je u pitanju hrana. Bombarduju vas reklamama koje hvale ukus, sastav i kvalitet. Svi tvrde da je baš njihova hrana prepuna mesa, vitamina, minerala i da je upravo ta hrana idealna za vašeg ljubimca. Stručnjaci vam preporučuju da čitate sastav koji se nalazi na etiketi pakovanja. Ali, niko vam ne kaže na šta tačno da obratite pažnju.

Pre svega, da se razumemo, nećemo spominjati i hvaliti ili kuditi brendove koje možete pronaći na našem tržištu. Oni mogu ili ne moraju sadržati zdrave sastojke koji su potrebni vašem psu. U svakom slučaju, možemo da kažemo – ni jedna od ovih hrana nije štetna za vašeg ljubimca. Ipak, razlike postoje.

kao čitati etikete na hrani za pse

Mnoge kompanije koriste atraktivno pakovanje kao mamac za privlačenje kupaca i neretko tako prikrivaju nedovoljno kvalitetan proizvod. Isto tako, mnoge primenjuju strategiju agresivnog reklamiranja i prisustva na tržištu iako se ne mogu pohvaliti preteranim kvalitetom. Ovo donosi dobre rezultate u prodaji jer većina ljudi odluku o kupovini donosi na osnovu slika, pakovanja, dostupnosti i ceni proizvoda. O realnom kvalitetu i sastavu hrane zapravo i ne razmišljaju previše. O kvalitetu hrane se najviše može saznati upravo iz podataka koji su navedeni na pakovanju i koji po zakonu moraju biti tačni i ispravni.

Kada vide gomilu informacija na etiketama, mnogi se i dalje pitaju: kako čitati i razumeti te brojke i razne nazive i skraćenice? Pre svega, oznake za sastav i spisak sastojaka je veoma sličan onim koji se nalaze na etiketama proizvoda namenjenih ljudskoj ishrani. Na svakoj etiketi prvo pogledajte listu sastojaka.

Sastojci na listi sastojaka na etiketi su navedeni prema težini ili procentu koji učestvuje u ukupnom sastavu hrane. To znači da su iznosi koji su uglavnom navedeni u procentima (%) ili u nekoj mernoj jedinici poređani po opadajućem principu. Sastojak sa najvećom težinom /koncentracijom je na prvom mestu tabele, a potom u opadajućem nizu idu svi drugi sastojci.

kao čitati etikete na hrani za pse

LISTA SASTOJAKA

Pre svega potražite podatak o izvoru proteina. Proteini su neophodni u ishrani pasa. Oni mogu biti životinjskog ili biljnog porekla. S obzirom da su psi pretežni karnivori (mesojedi) odabrana hrana treba da sadrži životinjske proteine. Oni mogu biti piletina, jagnjetina, riba, govedina ali i razna divljač kao i druga perad. Ukoliko znate da čitate etiketu već na prvi pogled vam sve može biti mnogo jasnije. Ako je prvi sastojak u tabeli, npr. piletina, jagnjetina, riba – znači meso, onda to znači da je glavni izvor proteina meso koje je u kategoriji JESTIVOG ZA LJUDE. Dakle, takva hrana je odlična za vašeg psa! Da pojasnimo još malo: bez obzira na vrstu mesa (piletina, govedina, jagnjetina, divljač, riba…) bitno je da se radi o mesu bez kostiju i nusproizvoda klanične industrije.

BRAVO – Izrael će biti prva država koja potpuno zabranjuje trgovinu krznom

Ukoliko prvi podatak sadrži definiciju: pileći obrok, mesni obrok, pileći nusproizvodi, dakle ne radi se o „čistom“ mesu, onda to znači da ta hrana NE SADRŽI sastojke koji su JESTIVI ZA LJUDE. Ova hrana sadrži i prerađene kosti, kljun, perje, papke, creva i iznutrice i slično. Naravno, ona nimalo nije štetna za vašeg ljubimca, ali nije ni toliko kvalitetna kao ona sa mesom koje je namenjeno ljudskoj ishrani.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Ako se na prvom mestu sastojaka nalaze soja, žitarice, kukuruz ili njihovi nusproizvodi onda pazite! Ovakva hrana nije baš preporučljiva za pse. Da, činjenica je da soja može biti dobar izvor proteina ali psi ne spadaju u kategoriju biljojeda ili jasnije rečeno – oni nisu vegetarijanci. Njima je potrebno meso u ishrani, a ovakva hrana će ih zadovoljiti količinski – međutim, neće im obezbediti potrebnu hranljvu vrednost.

Generalno govoreći, najkvalitetnije hrane za odrasle pse sadrže od 25% do preko 30% proteina životinjskog porekla koji su adekvatni za ljudsku upotrebu. Kada se radi o hrani namenjenoj štencima ovi procenti se kreću od 14 do 18%, u zavisnosti od veličine rase.

Neke hrane na drugom mestu liste sastojaka takođe mogu da imaju podatke o drugim životinjskim sastojcima. Na primer, mnoge hrane imaju dodatke kao što su druga vrsta mesa ili povrće. Princip procene je isti – što su ovi sastojci čistiji, tj. namenjeni ljudskoj ishrani – hrana je bolja i adekvatnija.

kao čitati etikete na hrani za pse

Na trećem mestu ove liste se obično nalaze sastojci koji predstavljaju punila, ili osnovu koja daje težinu i volumen hrani. To su uobičajeno kukuruz, soja, žitarice, krompir, riblje brašno i slično. Naravno, ovi sastojci ne utiču na hranljive i dijetetske potrebe pasa ali i na njih treba obratiti pažnju. To je posebno važno ukoliko pas ima određene probleme kao što su alergije ili intolerancija na neke sastojke. Najčešće su alergije na govedinu, piletinu i gluten, pa u tom slučaju treba izbegavati hranu sa ovim sastojcima ili žitaricama koje sadrže ovaj sastojak.

HOROR NASRED ULICE – PSA ISEKAO MAČETOM I OSTAVIO DA UMRE

O ostalim sastojcima koji se odnose na vitamine, minerale, vlakna ili neke specifične materije ćemo govoriti kasnije, ali skrećemo pažnju na veoma važan deo etikete koji se odnosi na uputstvo za hranjenje. Danas gotovo svi proizvođači daju tabele preporučenih količina hrane koje treba davati psu na dnevnom nivou. One su proizvod njihove procene koja se zasniva na istraživanjima koja su obavljena na određenim uzorcima. Vezana su za sastav hrane, uzrast i kategoriju pasa. Tu ćete naći savet koliku količinu specifične hrane treba da date svom ljubimcu tokom dana. Podvlačimo tokom dana – zato što preporučena količina, npr. 300 gr treba da se rasporedi u onoliki broj obroka koliko pas uobičajeno uzima. Za pse koji jedu dva ili tri puta dnevno ova preporuka NE ZNAČI – 3 puta po 300gr! Pored toga, ove preporuke proizvođaća možete korigovati u odnosu na individualne potrebe svog ljubimca. U svakom slučaju, treba pratiti rezultate ishrane i nikako ne dozvoliti gojaznost ili pothranjenost.

Za kraj, ukoliko sumnjate u ispravnost podataka na deklaracijama i etiketama treba da znate da se sve hrane, bilo stranih ili domaćih proizvođača strogo kontrolišu prema zakonskim propisima i regulativima. U tom smislu, trebalo bi da smo sigurni u tačnost podataka, a na nama je samo da ih pravilno tumačimo i naravno zadovoljimo još jedan aspekt u izboru hrane za pse: da je ukusna i da je naš ljubimac rado jede.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSTVARNI TOM I DŽERI: Sve je zabeleženo kamerom (VIDEO)
Sledeći tekstMAČKA PUTNIK SAMA PREŠLA PUT OD 4.000 KILOMETARA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime