Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Gingivitis kod mačaka

Gingivitis kod mačaka

0
gingivitis petface

Gingiva je ivica desni, koja okružuje zube, a gingivitis je njeno zapaljenje i  predstavlja najraniju fazu periodontalnih bolesti. Problem sa kojim su svi dobro upoznati zbog učestalosti ovog oboljenja kod čoveka, ali manje je poznato da je ovo vrlo čest zdravstveni problem pasa i mačaka. Mačići razvijaju “mladalački” gingivitis koji izaziva zadah iz usta i zapaljene desni, ali sa agresivnom kućnom negom većina mačića može da preraste ovaj gingivitis u roku od 2 godine. Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su starost, ishrana kašastom hranom, deficit kalcijuma i niacina, bakterije, virusi, gljivice, imunološki poremećaji, metabolički poremećaji (uremija i diabetes melitus), trovanja, pa i rasna predispozicija.

SIMPTOMI
Mačke sa gingivitisom često imaju u ustima loš zadah, jako balave i otežano jedu. Hronični bol u ustima rezultuje smanjenjem apetita i gubitkom težine. Pregled zuba i desni otkriva znake pojave gingivitisa, posebno oko gornjih zadnjih kutnjaka. Desni izgledaju ogrubelo i otečeno i lako krvare. Kako bolest napreduje, desni se odvajaju od korena zuba i koren počinje da se razgrađuje, što dovodi do gubitka zuba.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Gingivitis se može javiti i kao samostalno oboljenje, ali i kao simptom nekih drugih, ozbiljnjijih oboljenja, pa je zato neophodno macu odvesti vetrinaru. Detaljne informacije vlasnika o navikama u ishrani, ponašanju mačke kao i o primećenim znacima zdravstvenih problema veoma su važne u procesu dijagnoze.

Izgled usta mačke sa gingivitisom
Izgled usta mačke sa gingivitisom

Takođe, veoma je važno utvrditi da li postoje neki drugi sistemski uzroci pojave upale desni kako bi se terapijom sprečilo dalje pogoršanje stanja u ustima.
Važan deo tretmana je potpuno čišćenje zuba u opštoj anesteziji. Važno je dospeti ispod linije desni i postaviti dugotrajni gel za dezinfekciju. Terapija antibioticima daje privremeno olakšanje i kontrolisaće najezdu bakterija na tkivo desni. Vađenje svih pretkutnjaka i kutnjaka jedini je tretman koji obezbeđuje dugotrajno olakšanje mačkama u odmakloj fazi bolesti. Važno je upamtiti da mačke imaju jake bolove i da odbijaju da jedu, tako da im treba obezbediti prikladnu ishranu. Na tržištu postoji nekoliko vrsta visokokalorične meke hrane.

PREVENTIVA
Potrebno je kontrolisati hronični gingivitis preventivnim merama. Pošto se kalicivirus javlja kao mogući činilac koji doprinosi ovoj bolesti, važno je u kući kontrolisati infekcije gornjih respiratornih puteva. Mačiće treba vakcinisati protiv kalicivirusa u 6. 9. i 12. sedmici starosti i treba ih odvajati od ostalih mačića i odraslih dok se process imunizacije ne završi. Kao dodatak, treba obaviti testove na mačju leukemiju i FIV. Svaku pozitivnu mačku treba izolovati, a sve odrasle koji imaju hronični gingivitis, ili stvaraju potomstvo koje kasnije razvija hronični gingivitis, treba sterilisati.  Zube treba pregledati sedmično, pošto gingivitis počinje da se javlja u uzrastu od 12 nedelja. Takođe treba primeniti i antibiotike, ako postoji zadah ili bol u ustima. Periodično čišćenje mekih naslaga nastalih ishranom je prva mera preventive. Ukoliko dodje do stvaranja kamenca potražite pomoć veterina koji će odgovarajučom intervencijom odstraniti naslage kamenca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGerbili kao kućni ljubimci
Sledeći tekstGljivice kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime