Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Gljivice kod mačaka

Gljivice kod mačaka

1
gljivice petface
Gljivice pod mikroskopom
Gljivice pod mikroskopom

Gljivice su veoma rasprostranjene u spoljašnjoj sredini, a oboljevaju psi, mačke i druge životinje, pa i ljudi. Teško je reći kod koje jedinke će se razviti problem, ali treba istaći da su podložnije mlađe, kao i one sa slabijim imunitetom. Zanimljivo je da su gljivične infekcije relativno česte kod mačaka, ali su persijske mačke nešto podložnije od ostalih rasa. Nekada se mogu naći i kod klinički zdravih jedinki koje dalje prenose infekciju na druge životinje i ljude. Iako ljudi oboljevaju, ne mora da znači da će uvek u kontaktu sa životinjom gljivice preći na njih. Postoji puno tipova gljivica. One žive na koži ili dlaci, ali održavaju se i u spoljašnjoj sredini. Kod mačaka gljivičnu infekciju najčešće uzrokuje gljivica Microsporium felis, a bolest se naziva dermatofitoza.

SIMPTOMI
Gljivična oboljenja obično se karakterišu opadanjem dlake i pojavom tipičnih ljuskica na koži, a zahvaćeno područje je obično crveno. Ponekad se zbog intenzivnog svraba jave i sekundarne bakterijske infekcije zahvaćenog mesta, a zbog iritacije kože i povreda koje nastanu češanjem javljaju se i kraste.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Bolest se dijagnostikuje Woodovom lampom ili uzimanjem uzorka – skarifikata (sa promenjenog mesta), i njegovim pregledom pod mikroskopom. To predstavlja jedino pouzdano dijagnostičko sredstvo.

Gljivice na telu mačke
Gljivice po telu mačke

Lečenje gljivičnih infekcija je dugotrajno i traje 2 do 8 nedelja, a sa terapijom se nastavlja još 15 dana posle prestanka simptoma. Bolest se leči sa velikim uspehom i kod životinja i kod ljudi. Terapija se sprovodi lokalno – tretiranjem promenjenih mesta na koži preparatima u vidu šampona i drugih antimikotičnih preparata, ili primenom određenih sistemskih lekova.

PREVENTIVA
Preventiva se svodi na strogu higijenu. Mora se tretirati i okolina i sama ljubimica, jer se  na ovaj način smanjuje šansa za reinfekciju i infekciju novih jedinki i ljudi. Kada se govori o preventive zdravih jedinki na prvom mestu se misli na dobre životne uslove u kojima se drži mačka. Stres je na vrhu uzročnika pojave gljivica pa se potrudite da joj smanjite stres na minimum.

Naravno, visok stepen higijene prostora takođe igra važnu ulogu u prevenciji gljivičnih oboljenja. Gljivice su relativno otporne na sredstva za čišćenje i mogu opstati mesecima (u tepihu i sl). Prostirku na kojoj spava vaš ljubimac treba prati što češće. Gljivice ubijaju preparati na bazi hlora, pa se time možete voditi u izboru sredstava za preventivu. Međutim, OPREZNO! Dobro vodite računa da su hemikalije koje ćete da koristite uglavnom smrtonosne za mačke, zato mačke morate privremeno da sklonite na sigurno! Nameštaj, tepihe i ostale delove koje se tretiraju ovakvim hemijskim sredsvtima treba dobro isprati.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.