Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Glodari: sve što niste znali – glodari za početnike!

Glodari: sve što niste znali – glodari za početnike!

1

Glodari su ime dobili po latinskoj reči rodere” koja znači glodati. Glodari pripadaju redu životinja koje se ističu svojim prednjim zubima, sekutićima i vrstom hrane koju jedu – svi su biljojedi, osim nekih vrsta pacova koji su svaštojedi. Glodari su inače najveći red među sisarima, sa velikim brojem rodova u koje spadaju miševi, pacovi, morski prasići, dabrovi, činčile, nutrije i drugi, a grupa broji 2.270 vrsta, što čini 42% svih vrsta sisara.

GERBIL
Sve ove životinje se dele u dve osnovne grupe: glodare i lagomorfe, a klasifikacija je napravljena na osnovu razvoja zubala. Lagomorfi u gornjoj vilici imaju četiri sekutića, za razliku od dva, koja imaju glodari. U lagomorfe spadaju kunići, kao vrlo česti kućni ljubimci, i zečevi
Veličina glodara varira od 6 centimetara dužine i 7 grama težine, koliko teži afrički patuljasti miš, do 130 cm dužine i 45 kg težine, koliko je težak kapibar. Prosečna dužina je između 8 i 35 centimetara.
Oblik tela svih glodara je uglavnom isti, osim malog broja izuzetaka, koji su usled prilagođavanja posebnim uslovima života razvili neke posebne telesne karakteristike, kao što su na primer odskočne noge, noge za kopanje, letne kožice,…
Glodari imaju 16 ili 20 trajnih zuba, a ono što je najvažnije je da većina nema mlečne zube. Većina glodara su noćne životinje ili su aktivni u sumrak, ali se naravno mogu sresti i tokom dana. Žive u svim životnim uslovima, od pustinjskih predela Afrike i Australije, do tropskih šuma Amazonije. Glodari, žive pod zemljom, na zemlji pa čak i na visokim krošnjama u kojima živi veverica. Jedino ih nema na Antarktiku i nekim manjim ostrvima.

KUNIĆ

Oprema
Kada se govori o opremi koju je potrebno obezbediti kako bi se glodari držali kao kućni ljubimci, pre svega treba voditi računa o kavezima. Kavezi za glodare treba birati prema dimenzijama i broju ljubimaca koji će se držati. Takođe treba obratiti pažnju na materijal od kojih su izrađeni.

Ne preporučuju se kavezi od drveta jer će ih glodari vrlo brzo oštetiti i pobeći.

 

Kavezi moraju biti praktični za čišćenje, jer je održavanje higijene životnog prostora veoma važno za očuvanje dobrog zdravlja ljubimca. U kavez treba postaviti podlogu od sena. Važan deo opreme, koju zahtevaju ovi kućni ljubimci su i posude za hranu i vodu. Posude za vodu treba da budu zatvorene sa cevčicom kroz koju će glodari konzumirati vodu. Ukoliko je voda u otvorenoj posudi preti opasnost od prosipanja i kvaženja krzna što može izazvati različite probleme. Ako se kao kućni ljubimci drže činčile, treba obezbediti posude sa vulkanskim peskom za održavanje higijene krzna. Igračke u formi točkova, tunela, glodalica, kućica i sličnog su neophodne, jer su glodari po pravilu živahni kućni ljubimci i prilično aktivni.

VEVERICA

Ishrana
Imajući u vidu da su gotovo svi glodari koji se drže kao kućni ljubimci biljojedi ali i da zbog porekla i nekih morfoloških razlika zahtevaju neke specifične sastojke, potrebno je savetovati se sa veterinarom o izboru hrane. Ovi kućni ljubimci uglavnom jedu povrće, delove voća, žitarice, semenje i slično. Sve što im se daje sveže treba biti dobro oprano kako bi se odstranili tragovi pesticida i nečistoća koji mogu imati i pogubno dejstvo. Danas postoji veoma bogat izbor kvalitetne komercijalne hrane u formi mešavina ili peleta koje zadovoljavaju sve njihove nutritivne potrebe.

Zdravlje
Zdravstveni problemi od kojih pate glodari kao kućni ljubimci se uglavnom dele na probleme vezane za digestivni sistem, respiratorni sistem i kožu. Kod problema digestivnog sistema najčešći su problemi u vezi sa zubima i ustima, varenjem, i parazitima ili patogenim mikroorganizmim kao što su bakterije i virusi. Prerasli ili nepravilno formirani zubi su najčešći razlog posete veterinaru. Ileus, bolest vlažnog repa, dijareje, mršavost su takođe česti problemi sa kojima se susreću vlasnici i veterinari. Najveći broj bolesti je vezan za neodgovarajuće životne uslove, ishranu ili genetske predispozicije. Ukoliko se drže glodari kao kućni ljubimci mora se znati da su svi procesi u njihovom organizmu ubrzani i da je potrebno što pre potražiti pomoć veterinara.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPrelomi kostiju nisu jedine traume kod pasa!
Sledeći tekstSve za ljubimce: Pet šopovi i veterinarske apoteke

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime