Naslovna PETOPEDIJA PSI 5 HIPOALERGIJSKIH RASA PASA: Preporuka za one koji imaju “alergiju na pseću...

5 HIPOALERGIJSKIH RASA PASA: Preporuka za one koji imaju “alergiju na pseću dlaku”! (VIDEO)

0
hipoalergijske rase pasa petface

Ako želite da usvojite ili kupite psa za kuću a imate „alergiju na pseću dlaku“ – verovali ili ne postoji nada i za vas. Primetili ste da smo alergiju na pseću dlaku stavili pod znake navodnika. To je zato što to zapravo ne postoji. Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje pokazuju znake alergijske reakcije na kućne ljubimce, zapravo nisu alegični na dlaku već na specifičan protein CAN F1. Tačno je da se on nalazi na dlaci psa ali zapravo potiče iz pljuvačke i drugih sekreta. Psi lizanjem krzna prenose ovaj protein na dlaku, koja se raznosi po prostoru u kojem žive. Naravno, oni koji imaju alergiju na ovaj protein dolaze u kontakt sa dlakom i tako nastaje problem.

Ni jedan kućni ljubimac nije 100% hipoalergen – što u prevodu znači da ne proizvodi protein koji izaziva reakciju. Iako svi psi proizvode pljuvačku, urin pa i perut, postoje oni koji nešto manje prozvode alergene ili ih u manjoj meri raznose po okolini. Evo nekoliko rasa pasa koje preporučujemo onima koji žele psa, a imaju razvijenu tzv. „alergiju na pseću dlaku“.

PROČITAJTE I:

Da li psi pate od STARAČKE DEMENCIJA?

  • Pudla (standardna i mini)

Ima kovrdžavu i tanku dlaku i veoma se malo linja. Pored toga nije sklona stvaranju peruti pa se mala količina proteina širi prostorom u kome živi. Ukoliko se tome doda pravilna ishrana i redovna nega dlake i kože, rizici od alergijskih reakcija su minimalni.

hipoalergijske rase pasa petface

  • Portugalski vodeni pas

Ova rasa izuzetno malo proizvodi perut i gotovo da se ne linja. Kada je bivši predsednik SAD-a Obama tražio psa koji neće izazivati reakcije kod ćerke odlučili su se upravo za ovu rasu.

  • Erdel terijer

Jedan od retkih pripadnika velikih pasa koji se može pohvaliti činjenicom da se gotovo ne linja i ima izuzetno nisku proizvodnju peruti. To može zahvaliti kratkoj, žilavoj i kovrdžavoj dlaci.

  • Bišon

Nemojte da vas zavara pufnasto belo krzno. Bišoni su karakteristični po tome što proizvode malo peruti i veoma slabom linjanju. Spadaju u red onih pasmina koje se najčešće preporučuju ljudima koji imaju alergijske reakcije.

hipoalergijske rase pasa petface

  • Vest hajlend terijer

Vesti nije poznat samo po prijateljskom i snažnom karakteru. Krzno mu čini gusta i žilava dlaka koja zadržava svu nastalu perut. Pored toga, izuzetno se malo linja pa je i to razlog da ga izaberete ukoliko imate problema sa alergijama.

PROČITAJTE I:

Koje su to NAJČEŠĆE GREŠKE prilikom kupanja psa?

Morate znati da čak i izborom i nabavkom ovakvih pasa, problemi sa alergijama ili astmom neće trenutno nestati. Preporučujemo da se posavetujete sa svojim lekarom ali i veterinarom kako da postupate sa svojim novim ljubimcem. Takođe ne zaboravite da će postepeno izlaganje alergenima koje nose ljubimci doprineti desenzibilizaciji organizma na uzročnike. Iskustva pokazuju da su osobe, a posebno deca, koje su imale reakcije posle izvesnog vremena druženja sa ljubimcima stekli visok stepen imunizacije i odsustvo simptoma alergije.

hipoalergijske rase pasa petface

Pogledajte na Petface YouTube kanalu: Da li psi mogu imati sede dlake: 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBiciklista je pronašao psa ostavljenog da umre na putu i POVEO GA SVOJOJ KUĆI! (VIDEO)
Sledeći tekstSJAJNO: Dečak sa samo 9 godina, napravio kolica za tek rođenu MACU SA INVALIDITETOM! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime