Naslovna PETOPEDIJA MAČKE HITNA POMOĆ KOD MAČAKA: 10 situacija koje zahtevaju hitnu pomoć!

HITNA POMOĆ KOD MAČAKA: 10 situacija koje zahtevaju hitnu pomoć!

1
hitna pomoc kod macaka petface

Ukoliko vam se čini da vaša mačka ima neki zdravstveni problem obavezno potražite pomoć veterinara. Naravno, postoje i situacije kada je ljubimcu potrebno pružiti hitnu pomoć i pre odlaska veterinaru. Mačke su krajnje radoznale i aktivne pa nije ni čudo ukoliko se dogode situacije u kojima ćete vi biti prvi koji će im ukazati pomoć koja ponekad spasava i sam život. Evo nekoliko situacija koje zahtevaju veoma brzu pomoć.

 1. GUŠENJE, KAŠLJANJE I TEŠKOĆE U DISANJU

Trenutno gušenje obično nastaje kao problem kada mačka proguta nešto što se zaglavi u usnoj duplji ili jednjaku. Ukoliko je predmet u ustima probajte da ga izvadite. Pazite da pri tom ne povredite desni mačke. Strana tela u jednjaku zahtevaju intervenciju veterinara pa odmah potražite pomoć. Ne zaboravite da nedostatak kiseonika može imati i kasnije ozbiljne posledice. Mačke se takođe mogu zagrcnuti dok piju vodu. Nakupljanje vode u plućima je veoma ozbiljno. Kašljanje je prilično nejasan simptom. Može biti uzrokovano bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama. Kašljanje se javlja i kod prisustva parazita pa čak i ozbiljnijih srčanih oboljenja. Zahteva ozbiljnu dijagnostiku kog veterinara pa nemojte oklevati. Teškoće u disanju se smatraju ozbiljnim problemom koji traži brzu reakciju veterinara. Čak i ako se radi o blažim infekcijama disajnih puteva nemojta biti opušteni i čekati da ovo stanje prođe samo od sebe.

hitna pomoc kod macaka petface

 1. POVRAĆANJE I PROLIV

Povraćanje i dijareja su znaci koji se javljaju kod mnogobrojnih oboljenja. Ove krajnje neprijatne pojave javljaju se u situacijama od banalne reakcije na promenu uobičajene hrane, preko prisustva unutrašnjih parazita, pa sve do trovanja. Ukoliko su povraćanje i proliv učestali, obimni i traju više od dva dana, neophodno je potražiti pomoć veterinara. Oba stanja izazivaju brzu dihadrataciju organizma što dovodi do komplikacija u osnovnoj bolesti i kasnijem lečenju. Posebno pazite ukoliko se stanje ljubimca brzo pogoršava jer i samo povraćanje ili proliv mogu za samo nekoliko sati da doprinesu kritičnom stanju mačke.

PROČITAJTE I: 

Kako LEČITI OČNE INFEKCIJE kod mačaka?

 1. TRAUME

Traume su naziv za povrede koje nastaju kao posledica nekog udarca. Udarci automobila, pad sa visine, „sudari“ sa drugim životinjama ili delovima nameštaja su najčešće situacije u kojima dolazi do ovakvih povreda. Traume rezultiraju polomljenim ili naprslim kostima, unutrašnjim povredama organa, šokom, gubitkom krvi iz otvorenih rana, unutrašnjim krvarenjima i naravno bolom. Osim ukazivanja pomoći prilikom gubitka krvi, kada što pre treba zaustaviti krvarenje sva ostala stanja zahtevaju hitnu pomoć veterinara. Komplikacije opasne po život kod trauma su vrlo moguće ukoliko se ne pruži pomoć što pre.

 1. TROVANJA

Ovo su sigurno po život najopasnije situacije za naše ljubimce. Otrovi protiv glodara, kućne biljke, kućna hemija, lekovi i antifriz su najčešći uzročnici trovanja. Simptomi su kod svih trovanja prilično slični i u kućnim uslovima ne možete mnogo pomoći otrovanoj životinji. Dakle, odmah potražite pomoć veterinara. Jedino u slučaju trovanja kreozanom, biljnim pesticidom, možete primeniti terapiju hlađenjem tela. Kreozan u organizmu utiče na drastično povišenje telesne temperature koja dovodo do kolapsa i smrti. Preporučuje se da se mačka umota u hladne obloge i što pre transportuje do veterinara.

 1. STRANO TELO

Ukoliko se strano telo koje mačka proguta ne zaglavi u ustima ili jednjaku, ono će dospeti u želudac i dalje u creva. Po pravilu izaziva gastrointestinalne probleme. Otežano varenje, odsustvo stolice pa čak i veoma opasna stanja perforacije creva. Najopasnije su pileće kosti, najlon konci, vunica, komadi konopca. Ni u ovim slučajevima ne možete puno učiniti osim da što pre odvedete mačku veterinaru kako bi se utvrdilo šta je progutala i kako taj sadržaj eliminisati iz organizma.

hitna pomoc kod macaka petface

 1. ALERGIJSKE REAKCIJE

I kod mačaka se javljaju alergijske reakcije. Uzroci su ujedi insekata, prašina, hemijska sredstva i naravno hrana. S obzirom da se atopijske reakcije i one od hrane obično ispoljavaju na koži i ne izazivaju reakciju koja zahteva hitnu pomoć, ukoliko primetite simptome potražite pomoć veterinara. Dijagnostika je nešto duža i zahtevnija ali će doprineti da se pronađe najbolja terapija. S druge strane, kod ujeda insekata kao što su pčele, stršljeni ili bumbari neophodno je odmah pružiti pomoć ljubimcu. Najopasniju situaciju predstavlja pad ljubimca u anafilaktički šok koji može biti i fatalan. Zbog toga odmah treba odstraniti zaostalu žaoku i ohladiti mesto uboda pa tražiti pomoć veterinara.

PROČITAJTE I: 

Koje to CVEĆE NIJE OPASNO za mačke i pse?

 1. LJUBIMAC OSEĆA BOL

Bol se kod ljubimca javlja iz mnogo razloga, a isto tako se i manifestuje. Oglašavanje, nemir, ubrzan puls, izbegavanje kretanja, gubitak apetita, odbijanje hrane i agresivno ponašanje samo su neki od znakova koji ukazuju da ljubimac trpi bol. Artritis, bolesti zuba i usta kao i traume su najčešća stanja kod kojih mačka oseća bol. Ukoliko sumnjate da vaša ljubimica trpi bol nemojte joj ukazivati pomoć davanjem lekova za ljude koji otklanjaju ili umanjuju bol. Mnogi od ovih lekova imaju suprotno dejstvo ili ili imaju za mačku toksične materije. Potražite pomoć veterinara!

 1. NAPADI

Napadi se definišu kao epizode abnormalne električne aktivnosti unutar mozga. Mnogi vlasnici posle takvih epizoda odmah pomisle na epilepsiju, ali to nije baš tako. Napadi mogu biti pokrenuti unutar kranijalnim problemima kao što su epilepsija, tumori na mozgu ili otok mozga. S druge strane, napadi mogu biti posledica ekstra-kranijalnih problema kao što su nizak nivo šećera u krvi ili poremećaj elektrolita. Svaki napad može biti opasan po život. Nažalost, mogu se dogoditi u bilo kom trenutku. Zato, ukoliko vaša mačka ima napad u vašem prisustvu, pustite da se napad završi bez dramatičnih pokušaja da joj pomognete i odmah potražite pomoć veterinara

 1. OTEŽANO URINIRANJE

Naprezanje prilikom mokrenja je jedan od simptoma koji ukazuje na zdravstvene probleme vezane za urinarni trakt. Urinarne infekcije mokraćnih puteva, prisustvo kristala i kamenja u bešici i bubrezima, povećanje prostate i tumori samo su neki od problema. U kućnim uslovima ne možete pomoći ljubimcu, pa odmah potražite pomoć veterinara.

hitna pomoc kod macaka petface

 1. RANE OD SUKOBA I ABCESI

Svaka ogrebotina, ujedna  ili otvorena rana zahteva brigu veterinara. Abcesi su rezultat rana koje su se inficirale. Na početku se pojavljuju otoci ispod kože koji rastu. Na kraju pucaju, a iz njih ističe gnojni sadržaj. Za ovakve situacije preporučujemo hitan odlazak veterinaru jer je potrebno ranu obraditi, redovno je čistiti uz upotrebu antibiotika. Pored toga, ukoliko mačka nije vakcinisana protiv besnila i ostalih zaraznih bolesti, potrebno je i primeniti mere koje će sprečiti eventualno zaražavanje besnilom i drugim bolestima koje se prenose krvlju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPosle dve godine traganja za Fleksom, vlasnici ga pronašli na ISTOM MESTU GDE SE IZGUBIO!
Sledeći tekstKada ga je ugledao pas je odmah skočio na njega, A NAKON MESEC DANA GA JE UDOMIO!

1 KOMENTAR

 1. Hteo bih da vas pitam. Našao sam mace pre jedno mesec dana. Juce uveče je povratio velike gliste dve veličine rezananca.danas je pio vodu a nije Jeo sad malopre je povratio, malo je pio vode pva tri gutlja i legao. Sta da radim molim za savet!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime