Naslovna VESTI Ako želite pticu za kućnog ljubimca, saznajte koje su IDEALNE ZA STAN?

Ako želite pticu za kućnog ljubimca, saznajte koje su IDEALNE ZA STAN?

0
idealne za stan petface

Ono što najviše privlači ljude koji drže ptice kao kućne ljubimce su bogatstvo boja, njihov cvrkut i relativno jednostavna nega. Međutim, kada se radi o oglašavanju, nisu sve ptice obdarene kao slavuji ili kanarinci. Ono što je vlasnicima milozvučna pesma, drugim ukućanima pa i komšijama može zvučati kao nesnosna buka koja para uši najužasnijim tonovima. Evo zato predloga 5 vrsta ptica koje se mogu držati u našim domovima, a koje neće izazivati primedbe ostalih koji ne razumeju strast držanja ptica.

RAZMIŠLJALI SMO UMESTO VAS: Koji su to najbolji pokloni za ptice?

1. Tigrice

idealne za stan petface

Ako želite pticu u manjem kavezu preporučuju se tigrice. Ovi maleni papagaju su prilično tihi i ne smetaju preterano okolini. Nemaju običaj da nekontrolisano krešte i idealni su za male udobne stambene prostore. Ukoliko ipak postanu preglasne to treba da vam bude znak da im je kavez suviše mali i da treba da nabavite prostraniji, kako bi mogle da se šetaju pa čak i da lete. Tigricama se ne preporučuju okrugli i cilindrični kavezi. Ovi veoma živopisni papagaji se lako pripitomljavaju pa uz malo obuke mogu i da se puštaju da lete po stanu. Često uspostave vrlo bliske veze sa vlasnicima pri čemu tigrice prilično strpljivo sede na ramenu ili glavi vlasnika učestvujući u nekim uobičajenim aktivnostima ljudi. Naravno, u tim situacijama držite zatvoren prozor jer… jasno je šta može da se dogodi.

2. Nimfe

idealne za stan petface

Za domove u kojima ima mesta za nešto veći kavez preporučuju se nimfe. I ovi papagaji poreklom iz Australije imaju oglašavanje koje veoma retko dopire do komšija. Pored toga nikako nije neprijatno i dosadno. Imaju sposobnost zviždanja i ukoliko im se posveti pažnja vrlo lako mogu naučiti da zvižde veoma komplikovane melodije. Nimfe spadaju u grupu najpopularnijih ljubimaca jer se lako prilagođavaju svakom prostoru i sasvim se dobro slažu i sa drugim pticama.

3. Kanarinci

idealne za stan petface

Mala veličina kanarinca čini ovu vrstu ptica gotovo idealnim partnerom za male stanove. Oni spadaju u red ptica sa veoma bogatim vokalnim sposobnostima. Imaju veliku sposobnost učenja različitih vrsta cvrkuta i u tu svrhu se mogu koristiti snimci drugih kanarinaca. Neverovatno je koliko brzo usvajaju i koliko dugo pamte različite cvrkutave kompozicije. Glas im je takav da nikako ne mogu nikoga uznemiriti. S druge strane, prilično su aljkavi u pogledu ishrane i prostora u kome žive. Semenke i povrće razbacaju svuda po okolini pa nabavite dobar i jak usisivač za prašinu. Ne vole da se drže u rukama i naravno – ne potiču sa Kanarskih ostrva.

4. Mali Parotlet

U žargonu ih zovu i „džepni papagaji“. Oni su papagaji u svakom smislu te reči ali srećom nemaju sposobnost kreštanja i vrištanja kao većina papagaja. Njihovo čavrljanje je toliko tiho i nenametljivo da teško može da uznemiri i najosetljivije komšijske uši. Krajnje su aktivni, živahni i obdareni akrobatskim sposobnostima koje prosto zadivljuju. Iako maleni imaju veliko srce i izražen karakter. Moglo bi se reći da se radi o velikoj ptici u malom pakovanju. Postaje agresivna ukoliko se previše forsira i uznemirava od ljudi. Ipak, pokazuju veliku privrženost vlasniku i mogu postati najbolji prijatelj – ali samo ako su sami. Dakle, ne preporučuje se prisustvo drugih ptica.

5. Pionus papagaji

idealne za stan petface

Za kraj jedan pripadnik velikih, mada bi bilo pravilnije reći, srednje velikih papagaja. Svi primerci iz porodice Pionus su poznati po svojoj mirnoći. Isto tako, smatraju se prilično tihom vrstom papagaja. Dovoljno su sigurni u sebe pa se i ne oglašavaju previše često. Karakterišu ih prelepe boje perja koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Potiču iz Južne Amerike a hrane se uobičajenom hranom za papagaje. U poređenju sa drugim papagajima te i slične veličine, neki uzgajivači ih smatraju možda previše mirnim i usporenim. Ali, to je ono što se traži u ovoj priči.

Otkrivamo UZROKE zbog kojih je vaš papagaj nevoljan i nervozan!

Za kraj, imajte na umu da zbog toga što je ptica manje veličine niste u obavezi da o njoj manje brinete. Sve ove ptice zaslužuju isto poštovanje i negu kao i njihovi veliki rođaci.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst“Noćas sam umro”: Priča jednog psa, koja je rasplakala region!
Sledeći tekstPAS FUDBALER: Šta mislite da li im je doneo sreću? (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime