Naslovna VESTI Otkrivamo UZROKE zbog kojih je vaš papagaj nevoljan i nervozan!

Otkrivamo UZROKE zbog kojih je vaš papagaj nevoljan i nervozan!

0
papagaj nevoljan petface

Papagaj je veoma dobar izbor za kućnog ljubimca i ljudi ih odgajaju u svojim domovima. Međutim, vlasniku je teško da shvati razlog neuroze i negativnog ponašanja njegovog pernatog prijatelja. Često se misli „šta ti sada faili“ ili „ne znam šta mu je, ovde ima sve“, ali nije tako. Mnogi se vlasnici odluče na korak izbacivanja papagaja iz kuće, a neki ga odvedu u prihvatilišta za životinje.

Kada biramo pticu za kućnog ljubimca moramo obratiti pažnju na nekoliko stvari. Vrste se ne razlikuju samo po veličini, različitim namirnicama koje se koriste za ishranu, već i u ponašanju. Što mlađu pticu uzmemo lakše je možemo pripitomiti. Možemo je lakše naučiti da govori i biće manje poteškoća u samom ponašanju.

papagaj nevoljan petface

Najčešći poremećaji u ponašanju kod ptica javljaju se upravo kod papagaja. Iako su se papagaji koji žive u kući izlegli u odgajivačnicama ipak im treba prostora za njihove fizičke potrebe. Pre svega oni su ptice i neophodno im je da izađu iz kaveza. Takođe su i vema društveni, pa je dobro da mu posvetite pažnju.

Pre svega uzroci neuroze su premali kavez, nedovoljno igračaka za papagaja, loš raspored prečki, usamljenost ili nedovoljna pažnja vlasnika.

Držanje ptice u premalom kavezu će izazvati neurozu kod nje i neće biti srećna zbog toga.

Dosada je još jedan od uzročnika neuroze i specifičnih, negativnih oblika ponašanja. Ptica može da reaguje i na promenu okoline. Neretko im smetaju česte posete vašem domu, seljenje od stana do stana i prisustvo drugih životinja.

Papagaji sate provode u „razgovoru“ sa drugim papagajima i neophodan im je fizički kontakt sa njima. Oni dobar deo dana provedu u potrazi za hranom ili u letenju. Upravo zbog toga zatvoreni prostor bez svog društva može biti razlog za loše ponašanje. To je prava psihička tortura.

papagaj nevoljan petface

Papagaji pokazuju znake neuroze tako što tresu glavom u obliku broja osam, njišu glavu levo desno ili skaču sa jedne prečke na drugu. Važno je na vreme primetiti ovakvo ponašanje i postarati se za svog papagaja.

Veoma društvene ptice poput tigrica ili nimfi često obole zbog odvojenosti od pripadnika njihove vrste.

RODE UGROŽENE: Rode ginu od struje na dalekovodima Srbije!

Ptice je bolje držati u paru, osim u slučaju kada se vlasnik može potpuno posvetiti pticama da im nadoknadi njihovo društvo. Ptice iz kaveza, sa druge strane mogu postati privrženije i mogu dobro da nauče da govore.

Važno je da ptica ima svoju privatnost pa je tako prekrivanje platnom ili zatvorena kutija mogu umiriti, jer će se dalje očiju ukućana osećati sigurno.

BEOGRAD: Dečak, star 13 godina, već duže vreme zlostavlja i prebija golubove!

U divljini papagaji mnogo vremena provedu tražeći hranu i zato im je neophodno puštanje iz kaveza. Važno je i da se papagajima hrana daje u tačno određeno vreme.

Pazite na svog papagaja, brinite se o njemu i uživaćete zajedno u svakom zajedničkom trenutku. Ne zaboravite da su papagaji veoma društveni i da im je svako društvo važno, družite se sa njim.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPrvo nisu znali šta je, a onda se ispostavilo da je MAČAK sa 4,5 kilograma krzna viška!
Sledeći tekstOtvaraju se NOVI KAFIĆI za francuske buldoge – „The Happenstance“ i „Pug Cafe“

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime