Naslovna VESTI I KOD NAS: Pokrenuta kampanja za zaustavljanje zlostavljanja životinja!

I KOD NAS: Pokrenuta kampanja za zaustavljanje zlostavljanja životinja!

0
Internet petface

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uz podršku udruženja iz čitave Srbije, pokrenulo je Internet kampanju koja ima za cilj da informiše građane o jamarenju, odnosno zlostavljanju životinja i borbama životinja koje se održavaju širom Srbije iako su, kako navode, zakonom zabranjene.

Prema podacima kojima raspolažu organizacije, oko 1.000 lica u Srbiji aktivno zlostavlja životinje jamarenjem, a čak 10.000 životinja svake godine žrtve su ovog vida surovog iživljavanja.

CRNA STATISTIKA: Zlostavljanje životinja u Beogradu u porastu!

– Najčešće žrtve jamarenja su lisice i jazavci, a neretko u ovim nezakonitim aktivnostima stradaju i psi koji se bore s divljim životinjama, navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Internet petface

Pojašnjavaju da jamarenje predstavlja način lova koji se obavlja uz pomoć obučenih pasa, najčešće terijera i jazavičara, a da je zadatak pasa da isteraju divlju životinju iz jazbine, nakon čega je lovci ubijaju.

– Prilikom jamarenja dolazi do borbe pasa sa divljim životinjama, povređivanja i kidanja delova tela, kao i izazivanja straha, stresa, boli i patnje životinja. Na snimcima koji su javno dostupni i kojima se pojedinci hvale vidi se da organizatori jamarenja i obuke pasa direktno učestvuju u zlostavljanju životinja, navode u saopštenju i dodaju da se neretko, divlje životinje zarobljavaju i drže u nehumanim uslovima.

POČELO: FBI zlostavljanje životinja tretira kao okrutan zločin!

Zakon o dobrobiti životinja, ističu, zabranjuje zlostavljanje i borbe životinja, dok Krivični zakonik predviđa kaznu do tri godine zatvora i novčanu kaznu za učinioce koji zlostavljaju i ubijaju životinje na nezakonit način ili organizuju borbe životinja.

– Svi snimci koje smo koristili u filmu koji smo napravili za potrebe kampanje javno su dostupni, a objavile su ih osobe koje imaju svoje ime i prezime. Javni tužioci ni u jednom slučaju nisu reagovali po službenoj dužnosti, navode u saopštenju i poručuju da ukoliko bilo ko ima informacije o jamarenju, treba da se obrati policiji, kao i veterinarskoj i šumarsko-lovnoj inspekciji.

Da li biste prijavili prestupnika?

Izvor, Foto: Blic

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLESKOVAC: Šnaucerka sa četiri šteneta ostala BEZ VLASNICE – hitno traže dom!
Sledeći tekstPas Maksimus heroj: Iako slomljene noge, brinuo o majušnim štencima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime