Naslovna RASE MAČAKA KRATKODLAKE Kartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

Kartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

1
rase kartuzijska macka petface

Prema jednoj legendi, kartuzijska mačka je direktni potomak mačaka koje su kartuzijski monasi doveli u Francusku, ali je 1972. Prior ovog manastira opovrgao tvrdnju da je kartuzijska mačka kod njih držana.

IME                             Kartuzijska mačka (Chartreux)
PREZIME                  kratkodlaka
VELIČINA                 3 do 7,5 kg
POREKLO                Francuska
BOJA                         jednobojna – plava
ŽIVOTNI VEK           15-20 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV                      mirne, inteligentne, umiljate

Prema nekoj drugoj legendi, preci kartuzijskih mačaka bile su planinske mačke iz oblasti današnje Sirije, koje su u Francusku doneli krstaši, po povratku sa svojih pohoda u 13. veku, a koji su bili članovi kartuzijanskog manastirskog reda. Poznati vlasnici kartuzijske mačke su pesnik Šarl Bodler i predsednik Šarl de Gol.

Izgled
Kartuzijska mačka je velika i mišićava, sa koščatim udovima i relativno malim šapama. Glava je široka i trapezastog oblika, zbog čega odaje utisak da se stalno smeši.

Pored boje krzna, kartuzijska mačka je prepoznatljiva po boji očiju koja je karakteristično narandžasta, odnosno boje ćilibara.

Karakter i nega
Kartuzijska mačka je obično tiha i retko pravi buku poput mjaukanja, a neke su čak i potpuno neme. Imaju veliku mogućnost opažanja, kao i inteligencije. Veoma lako mogu da nauče da uključuju i isključuju dugmiće za radio i tv, kao i da otvaraju vrata. Potrebno im je dve godine da postanu odrasle, ali su veoma razigrane čak i u tom periodu. Kartuzijska mačka se čak može naučiti da donosi predmete, poput pasa. Uopšte nisu agresivne, čak naprotiv – veoma su umiljate i uživaju da se maze. Generalno dobro podnose putovanja i veoma su zdrava rasa.
Kartuzijska mačka se dobro slaže sa decom, ali i sa ostalim ljubimcima. Često se dosta zbliže sa jednim članom domaćinstva sa kojim stalno žele da budu u bliskom kontaktu. Znaju da omiljenog člana porodice ne ispuštaju iz vidika, stalno ga prateći iz jedne sobe u drugu.
Naročito je zanimljiv način davanja imena pripadnicama ove rase. Svakoj godini rođenja, dodeljeno je jedno slovo, uz izostavljanje slova K, Q, W, X, Y i Z. Na primer, kartuzijska mačka rođena 2011. godine, zove se na slovo U.KARTUZIJSKA

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSAZNAJTE: Da li je kanarinac isto što i papagaj?
Sledeći tekstUPOZNAJTE: Lovačko poreklo koker španijela!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime