Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

Kartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

1
rase kartuzijska macka petface

Prema jednoj legendi, kartuzijska mačka je direktni potomak mačaka koje su kartuzijski monasi doveli u Francusku, ali je 1972. Prior ovog manastira opovrgao tvrdnju da je kartuzijska mačka kod njih držana.

IME                             Kartuzijska mačka (Chartreux)
PREZIME                  kratkodlaka
VELIČINA                 3 do 7,5 kg
POREKLO                Francuska
BOJA                         jednobojna – plava
ŽIVOTNI VEK           15-20 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV                      mirne, inteligentne, umiljate

Prema nekoj drugoj legendi, preci kartuzijskih mačaka bile su planinske mačke iz oblasti današnje Sirije, koje su u Francusku doneli krstaši, po povratku sa svojih pohoda u 13. veku, a koji su bili članovi kartuzijanskog manastirskog reda. Poznati vlasnici kartuzijske mačke su pesnik Šarl Bodler i predsednik Šarl de Gol.

Izgled
Kartuzijska mačka je velika i mišićava, sa koščatim udovima i relativno malim šapama. Glava je široka i trapezastog oblika, zbog čega odaje utisak da se stalno smeši.

Pored boje krzna, kartuzijska mačka je prepoznatljiva po boji očiju koja je karakteristično narandžasta, odnosno boje ćilibara.

Karakter i nega
Kartuzijska mačka je obično tiha i retko pravi buku poput mjaukanja, a neke su čak i potpuno neme. Imaju veliku mogućnost opažanja, kao i inteligencije. Veoma lako mogu da nauče da uključuju i isključuju dugmiće za radio i tv, kao i da otvaraju vrata. Potrebno im je dve godine da postanu odrasle, ali su veoma razigrane čak i u tom periodu. Kartuzijska mačka se čak može naučiti da donosi predmete, poput pasa. Uopšte nisu agresivne, čak naprotiv – veoma su umiljate i uživaju da se maze. Generalno dobro podnose putovanja i veoma su zdrava rasa.
Kartuzijska mačka se dobro slaže sa decom, ali i sa ostalim ljubimcima. Često se dosta zbliže sa jednim članom domaćinstva sa kojim stalno žele da budu u bliskom kontaktu. Znaju da omiljenog člana porodice ne ispuštaju iz vidika, stalno ga prateći iz jedne sobe u drugu.
Naročito je zanimljiv način davanja imena pripadnicama ove rase. Svakoj godini rođenja, dodeljeno je jedno slovo, uz izostavljanje slova K, Q, W, X, Y i Z. Na primer, kartuzijska mačka rođena 2011. godine, zove se na slovo U.KARTUZIJSKA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.