Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kada treba voditi MAČKU KOD VETERINARA?

Kada treba voditi MAČKU KOD VETERINARA?

0
macku kod veterinara petface

Nije retkost da vlasnici koji vide neku promenu u zdravlju svoje mačke pokušaju da simptome pripišu prolaznonom stanju ili nekim banalnim poremećajima koji ne zaslužuju odlazak kod veterinara. Takođe, često traže pomoć prijatelja, poznanika i rođaka koji su „stručnjaci“ jer duže od njih imaju ljubimce u kući. Naravno tu je i neizostavno pretraživanje nebrojenih tekstova na internetu koji često, pogrešno, daju i uputstva kako lečiti obolelog ljubimca. Ako ste spremni da svoje zdravlje i život stavite u ruke interneta ili preko telefonskog saveta – samo izvolite, ali neka vam je Bog u pomoći! Ni jedan ozbiljan veterinar neće propisati terapiju mejlom, sms-om ili tokom telefonskog razgovora, a da pre toga nije video mačku i obavio barem osnovne preglede.

Kao odgovor na pitanje „kada treba voditi mačku kod veterinara“, pre svega preporučujemo da se pridržavate ova tri, prilično jednostavna pravila:

 1. Upoznajte svoju mačku
 2. Kada sumnjate – potražite pomoć veterinara
 3. Ne lečite mačku preko interneta
macku kod veterinara petface
Foto: Petface
 1. Čini se da je gotovo nepotrebno objašnjavati značaj poznavanja svog ljubimca. Ali iskustvo pokazuje da to nije baš tako. Kroz svakodnevno posmatranje i proučavanje ponašanja svoje mačke vrlo ćete brzo naučiti da prepoznate čak i najdelikatnije promene koje mogu da ukazuju na različite poremećaje u zdravlju. Edukujte se i savetujte sa veterinarom pre nego što dođete u situaciju da tražite pomoć. Proučite i naučite:
 • Navike u ishrani

Da li se hrani u redovnim obrocima ili je hrana stalno dostupna. Upoznajte se sa uobičajenim količinama hrane koju pojede. Gubitak apetita je jedan od prvih znakova koji ukazuje potrebu posete veterinaru

 • Navike uriniranja i defeciranja

Ma kako to bizarno izgledalo, ali upoznajte se sa količinom, izgledom i konzistencijom izmeta svoje ljubimice. Obratite pažnju na boju, miris i količinu urina koju izlučuje u normalnim okolnostima. Proliv, odsustvo stolice, obojen urin i otežano uriniranje znaci su koji zahtevaju posetu veterinaru.

 • Hod

Mačke se u normalnim okolnostima kreću krajnje svrsishodno, sigurno i odmereno. Promene u načinu hoda mogu da ukazuju na povredu, artritis pa i neke neurološke probleme.

 • Aktivnosti

Da li je vaša mačka energična i stalno u pokretu ili je mirna? Da li je uvek spremna za igru? Starije mačke su nešto manje aktivne ali ako su ranije bile živahne i energične čak i u starosti će pokazivati želju za igrom. Nagle promene u aktivnosti mogu biti znak povreda, depresije ili izloženosti stresu pa nije loše posetiti veterinara.

 • Održavanje higijene

Mačke veliku pažnju posvećuju čistoći i izgledu svog krzna. Veliki deo vremena kada ne spavaju upravo potroše u lickanju i uređenju svoje dlake. Ukoliko to prestane da radi i krzno postane zaprljano, masno, umršeno to nesumnjivo predstavlja znak upozorenja. Isto tako, ukoliko naglo poveća ovakvu aktivnost koncentrišući se na neko posebno mesto na telu, budite uvereni da postoji problem koji ona ne može sama rešiti, pa potražite pomoć veterinara.

 • Društvo

Iako su mačke poznate po svojoj individualnosti i nezavisnosti, u kućnim uslovima stvaraju krajnje bliske veze sa članovima domaćinstva i drugim ljubimcima. Ukoliko je socijalizovana mačka počela da se povlači u svoj zaštićen prostor i izbegava društvo ukućana, verovatno ima neki fizički ili emocionalni problem. Jasno je da treba pomoć veterinara.

macku kod veterinara petface
Foto: Petface
 1. Ako mačka pokazuje neku od već pomenutih promena, a to traje duže od 12 sati obavezno potražite pomoć veterinara. Zaista, držite se pravila „kada sumnjate – pozovite veterinara“. Čekanje da vidite kako se razvija situacija ponekad može da dovede do stanja kada je izuzetno teško pomoći ljubimcu. Pogotovu je to kod urgentnih stanja koja nemaju neke drastično vidljive i lako prepoznatljive kliničke znake. S druge strane, mnogobrojna oboljenja se relativno sporo razvijaju. Potreban je duži vremenski period kako bi se svi simptomi iskazali u punom obimu i snazi. Generalno, ukoliko primetite promenu u ponašanju svoje ljubimice, ma kako vam to beznačajno izgledalo, pojačajte pažnju i ukoliko se stanje nastavlja ili pogoršava što pre potražite pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

Mačke i bebe: Pripreme za dolazak bebe ako imate mačku!

 1. Ne lečite mačku preko interneta

Ovo ne znači da internet nije dragocen u prikupljanju različitih korisnih informacija vezanih za negu vašeg ljubimca. Brojni su upotrebljivi saveti i informacije koje vas mogu pripremiti da se što bolje brinete o vašoj mački. Naravno, izbegavajte nestručne savete onih koji vam preporučuju različite tretmane, preparate i lekove koje možete primenjivati u lečenju. Pa čak i kada se radi o specijalizovanim veterinarskim sajtovima ili portalima, ne zaboravite da svi lekovi i doze koje se tu preporučuju i opisuju podrazumevaju stručan nadzor veterinara. Upoznajte se sa novim metodima lečenja, karakteristikama preparata, novim iskustvima i protokolima ali ih ne primenjujte samostalno bez konsultacije sa svojim veterinarom. Posledice pogrešnog izbora leka, neadekvatne doze ili nestručne primene mogu biti krajnje opasne pa i fatalne.

macku kod veterinara petface
Foto: Petface

I za kraj jedno univerzalno pravilo vezano za posetu veterinaru. Ukoliko nema razloga za vanrednu posetu, preporučuje se da bar jednom godišnje obavite ovakvu posetu. Pored redovne vakcinacije, iskoristite tu priliku i da obavite sistematski pregled ljubimca. Proverite krvnu sliku, obavite ultrazvučni pregled abdomena, stanje zuba i usne duplje. Posle osme godine života ovakve preglede, uz dodatnu biohemijsku analizu krvi koja će ukazati na funkcije bubrega i jetre, obavite dva puta godišnje.

macku kod veterinara petface
Infografik: Petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPUTINOV PAŠA IZ ŠAMPIONSKOG LEGLA: Deda mu je bio šampion Srbije! (VIDEO)
Sledeći tekstDA LI JE ŠARPLANINAC ORIGINALAN POKLON: Ko je sve poklonio Putinu psa i koliko ih ima?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime