Naslovna RASE MAČAKA DUGODLAKE Koupari mačka

Koupari mačka

0

IME – Koupari
PREZIME – Dugodlaka
NADIMAK – Škotski fold
VELIČINA – 2,5-6 
POREKLO – Škotska
BOJA – razne boje
ŽIVOTNI VEK – 12-14 godina
NARAV – izuzetno inteligentna i pitome naravi, prilagodljiva je ljudima i životinjama

Ova rasa mačaka se ne skrašava tako lako što je čini idealnom za putovanja. Biće odličan pratilac na svim vašim dešavanjima. Nemojte se samo začuditi ako se iznenada izvrne na leđa i zaspi uz jako zvuke. Zanimljivo je da se koupari mačka rađa sa ravnim ušima, koje počinju da se savijaju tek nakon tri nedelje. Uši mogu biti manje savijene ukoliko je mačka bolesna ili nervozna.

Izgled – zaobljena mačka sa gustom i mekom dlakom i zaobljenim ušima koje upotpunjuju njen loptasti izgled i nezaboravni puni obraščići čine je slatkom i umiljatom.

Karakter i nega – Koupari mačke uživaju u vašoj pažnji, ali vam neće sedeti u krilu, već će biti pored i oko vas. One su odani prijatelj koji mirno govori i uvek imaju svoje mišljenje. Iako vole da budu u centru pažnje svih ukućana, opredeliće se za omiljenog ukućana kojeg neće ostavljati na miru. Stalno će se igrati, čak i kada budu u zrelom dobu. Savijene uši ova rasa duguje genetskom poremećaju. Pored ovog poremećaja postoje i drugi, poput bolesti zglobova. Ovo se može izbeći ukrštanjem dva tipa koupari mačaka, jedne sa savijenim i druge sa uspravnim ušima, čime ne dolazi do nasleđivanja spuštenih ušiju. Češće joj proveravajte stanje ušiju, jer im je to slaba tačka. Obratite pažnju na njihovo krzno. Morate mu posvećivati pažnju tri-četiri puta nedeljno da biste došli do zdravog izgleda dlake. Ako mislite da ste spremni za mačku sa simpatičnim izgledom i ličnošću, kojoj je potrebna velika pažnja i briga, odlučite se za ovu rasu. Upotpuniće vaš porodični dom svojom blagom naravi, umiljatim glasom i bezrezervnom ljubavlju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHavana mačka
Sledeći tekstManks mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime