Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Manks mačka

Manks mačka

0
rase manks manx petface

IME – Manks (Manx)
PREZIME – kratkodlaka
NADIMAK/
VELIČINA3.5-5.5 kg
POREKLO –  ostrvo Man, V.Britanija
BOJAmoguće su različite kombinacije boja
ŽIVOTNI VEK oko 20 godina, u zavisnosti od nege
NARAVverne, inteligentne, razigrane

Ova neobična mačka je svoje ime dobila po britanskom ostrvu Man. Postoji više legendi kako su dospele na ostrvo i ostale bez repa. Prema jednoj je da su se ove mačke poslednje ukrcale na Nojevu barku, pa su im rep otkinula zalupljena vrata. Prema drugoj legendi Irci su im odsecali repove kako bi ukrašavali svoje šlemove, a takodje postoji priča i da su mame mace odgrizale repove mačićima kako ih ne bi kidali Irci. Danas, naučnici veruju da je nedostatak repa posledica  genetske mutacije nastale ukrštanjem bliskih srodnika.

Izgled
Glavna karakteristika ove rase je potpun ili delimičan nedostatak repa. Dlaka im je kratka i gusta, sa debelom poddlakom. Zbog izuzetno snažnih zadnjih nogu i bedara Manks vrlo rado skače, a ukoliko to čini u vis sa ispruženim prednjim nogama, na trenutak možete pomisliti da je u pitanju zec. Inače loptasti oblik je jedna od karakteristika ove rase. Potrebno mu je oko 5 godina da bi dosegao punu težinu i veličinu

Karakter i nega
Manks mačke spadaju u vrste koje vole da prate gazdu po kući i da kontrolišu šta on radi. Idealne su za one koji žive sami jer se vezuju za vlasnika poput psa. Prema drugim ljudima umeju da budu rezervisani. Vezuju se i za prostor u kome žive, pa će se desiti i da jurnu na drugu mačku ili psa ako im dođu u goste. Iako imaju gustu dlaku sa poddlakom, ne zahtevaju posebnu negu. Ne dostižu zrelost do svoje pete godine, a sklone su gojenju, pa se mora obratiti pažnja na ishranu kako ne biste imali mače od pet i više kilograma.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKoupari mačka
Sledeći tekstUpala pluća kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime