Naslovna VESTI Saveti za UKLANJANJE KRPELJA sa psa ili mačke

Saveti za UKLANJANJE KRPELJA sa psa ili mačke

0
krpelja petface

U slučaju da ste našli krpelja na svom ljubimcu, potrebno je što pre da ga uklonite, jer mogu preneti smrtonosne bolesti u roku od 24 časa od ujeda. Predstavljamo vam najbolji način za uklanjanje ovih malih krpelja sa vašeg psa ili mačke, kako biste bili spremni u slučaju da se ovaj nemio događaj desi.

petface krpeljaPre nego što započnete sam proces uklanjanja, potrebno je da prikupite sav potreban pribor koji čine: rukavice, pinceta, gumene rukavice ili rukavice od lateksa, alkohol, antiseptičko sredstvo, posuda sa poklopcem.

Pročitajte još: BIOSPOTIX odgovara: Da li su krpelji aktivni zimi?

Krpelji nose sa sobom zarazne agense zbog čega je potrebno da nosite rukavice kako vam ne bi probili kožu. Kada se spremate da uklonite krpelja, umirite ljubimca jer bilo koje neuobičajeno bockanje može da načini vašeg psa ili mačku nemirnim.

Uzmite pincetu i izvucite krpelja pravim pokretom, jer ukoliko budete uvrtali pincetu, postoji mogućnost da za sobom ostavite delove usta krpelja. Takođe, paziet da ne stisnete krpelja jer njegove tečnosti mogu sadržati zarazne materijala.

petface krpeljaUbijte krpelja tako što ćete ga smestiti u posudu sa alkoholom. Nakon što je krpelj mrtav, većina veterinara savetuje da ostane u posudi sa poklopcem u slučaju da vaš ljubimac počne da pokazuje simptome bolesti.

Nakon što ste uklonili ovu malu napast sa kože psa ili mačke, pohvalite mezimca što je bio dobar i dajte mu poslasticu i igrajte sa sa njim za nagradu. Takođe, obavezno antiseptičkim sredstvom očistite mesto gde je bio krpelj i vodite računa da se to mesto ne inficira. U slučaju da se mesto upali ili postane crveno, zakažite obavezno pregled kod veterinara.

Pročitajte još: BIOSPOTIX: 10 potpuno nepoznatih činjenica o buvama i krpeljima!

Obratite dodatnu pažnju na svog četvoronožnog prijatelja sledećih nekoliko nedelja kako biste na vreme uočili da li ima neke dodatne simptome kao što su zamor, temperatura, malaksalost, gubitak apetita ili otečene limfne žlezde. Ako vaš ljubimac ispoljava bilo koji od ovih simptoma, obratite se veterinaru istog trenutka.

Ne rizikujte život svog ljubimca, već na vreme budite sigurni da je zaštićen u periodu kada ima najviše krpelja, u proleće i leto.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstREGION SE UJEDINIO: Akcija spasavanja konja, koje vlasnik hoće da proda za klanje!
Sledeći tekstBOGATI, A SKROMNI: POZNATI PAR udomio pitbulicu, Tinu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime