Naslovna VESTI PSI HRVATSKA NA NOGAMA: „Oporezujte one koji KUPUJU, a ne UDOMLJAVAJU pse“!

HRVATSKA NA NOGAMA: „Oporezujte one koji KUPUJU, a ne UDOMLJAVAJU pse“!

2
KUPUJU petface

Od juče goruća tema u medijima je najavljen POREZ NA PSE u Hvrtaskoj! Podršku vlasnicima u komšiluku pružili su i ovdašnji ljubitelji životinja, koji kak okažu „ne shvataju poentu ovakvog vida nameta“.

– Ljudi će razmisliti da li da udome, a da pritom dobiju jos jedan namet?

– Mislim da nije dobra ideja jer će u tom slučaju mnogi vlasnički psi završiti na ulici.

– Mnogo vise kuca će ostati u azilima i na ulici.

Samo su neki od komentara na vest koju je i naš portal preneo.

Uvodi se porez na pse od 100 eura?

S tim u vezi, predstavnici Udruženja „Prijatelji životinja“ dali su nam odgovore na nekoliko pitanja na temu POREZ NA PSE!

KUPUJU petface

– Vezano uz aktualne napise u medijima i velik interes javnosti o mogućnosti uvođenja tzv. poreza na pse, udruga Prijatelji životinja uputit će dopis Ministarstvu financija vezano za uvođenje takva poreza. Udruga navodi uvjete pod kojim podržava porez za pse te daje svoje prijedloge i pojašnjava u devet točaka što bi takav porez značio za zaštitu životinja, navodi se u odgovoru Udruženja!

Prva tačka naglašava da porez na pse nije deo Zakona o zaštiti životinja, dok se već u drugoj naglašava da se ovakav porez MORA nametnuti samo onima koji kupuju i prodaju pse!

– U Hrvatskoj svakodnevno ubijaju pse u skloništima. Broj usmrćenih pasa godišnje se mjeri u tisućama ubijenih zdravih životinja. Skloništa su krcata psima, dok mnogi kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje. Stoga bi se oporezivali građani koji kupuju pse. Ako nekome nije problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna za kupnju psa umjesto da ga udomi besplatno, tada mu nije problem izdvojiti ni iznos za porez. Porez bi trebali plaćati i svi koji se bave uzgojem i prodajom pasa, navodi se u saopštenju!

NOVI ZAKON: Nema više vezivanja pasa, posebno ukoliko su u boksu!

Treća tačka se nadovezuje na prethodnu i naglašava da porez ne bi plaćali građani koji udomljavaju pse iz skloništa, jer oni već pomažu zajednici da se smanji broj napuštenih pasa.

KUPUJU petface

– Takođe, trebali bi davati povlastice za one koji kastriraju pse. Udruga se zalaže da oni koji su dali kastrirati psa imaju povlastice kroz smanjenje iznosa poreza. Kastracijom se sprječava mogućnost dobivanja neželjenih štenaca. Kao petu tačku navodimo, da Udruga podržava ideju o uvođenju poreza na pse isključivo ako bi bio na državnoj razini i ako novac ne bi punio državni proračun, već bio usmjeren za zaštitu životinja. Dobivena sredstva koristila bi se namjenski za programe kastracije, liječenje i udomljavanje životinja te edukaciju građana o zaštiti životinja, dodali su!

Ostale tačke, naglašavaju da iznos poreza mora biti simboličan i opet sa ciljem da se poboljša dobrobit životinja! Takođe, uvođenje poreza na mačke je nemoguće jer ne postoji ni zakonska obaveza mikročipovanja mačaka.

Da li podržavate ove uslove?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSUBOTICA: Traže se svedoci protiv C.L. koji godinama ubija kućne ljubimce!
Sledeći tekstMOMAČKO VEČE IZ SNOVA: Mičelova zabava se pretvorila u spasavanje štenaca!

2 KOMENTARA

  1. Maravno da ne,a evo zasto DRZAVA PRVO TREBA DA CIPUJE SVE PSE I MACKE, PA DA TEK ONDA UVEDE POREZ I TACKA!

  2. I te kako se “oporezuju” i udomitelji. Cijene veterinarskih usluga i svih ostalih potrepština su ogromne. Za dva psića, inače nađena i udomljena, za četiri mjeseca je već bilo neophodno izdvojiti oko 500€, samo za obavezne veterinarske usluge i to bez testiranja titra antitijela. Bojim se da će azili biti sve puniji, a držanje životinja privilegija imućnih.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime