Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Strano telo kod mačaka

Strano telo kod mačaka

1
strano telo petface

Mačke su veoma radoznale životinje. Za razliku od pasa koji nove i nepoznate predmete ispituju stavljajući ih u usta, mačke su po tom pitanju opreznije. One se radije zaustavljaju samo na njuškanju i opipavanju predmeta. Ali, i mačke ponekad ustima uhvate neki sitan predmet koji slučajno progutaju. Kada predmet dospe u mačiji organizam, govori se o pojavi stranog tela. Takve nezgode nekad mogu proći bez većih posledica, ali mogu biti i veoma opasne. Ukoliko je progutani predmet mali i gladak, lako će proći kroz jednjak i završiti u digestivnom traktu. Predmeti sa oštrim ivicama, poput kostiju, mogu iseći i rasporiti zidove jednjaka. Ukoliko je progutani predmet veliki, može se zaglaviti u jednjaku.

Strano telo sa kojim mačke najčešće imaju problem su trihobezoari odnosno „hairball“ kuglice. Pošto mačke  čiste svoje telo ližući se, tim putem progutaju veliku količinu dlaka. Progutane dlake obrazuju „hairball“ kuglice. Mačke ih najčešće izbacuju povraćanjem. Međutim, može se desiti da se progutana dlaka  zadrži u digestivnom traktu i blokiraju prolazak sadržaja u crevima.
Gutanje stranih tela je veoma opasno i zbog mogućnosti nastanka raznih infekcija.

Simptomi
Ako je strano telo dospelo u digestivni trakt, simptomi nekada ne moraju biti izraženi. Može da se desiti da je progutani predmet veoma mali i da će ga mačka izbaciti kroz izmet. Ukoliko mačka ne izbaci strano telo, može doći do neredovnog ili potpunog izostanka stolice. Mačka ima slab apetit, povraća i letargična je. Ukoliko se u stomaku nalaze „hairball“ kuglice, mačka povraća, ima problem sa stolicom ili izbacuje dlake kroz izmet.

Kada je jednjak u pitanju, predmet može da se zaglavi tako da delimično ili potpuno blokira prolaz. Tada mačka mršavi, ima problem sa gutanjem ili guta u prazno. Kašlje i uznemirena je. Ako vlasnik zanemari ovaj problem, može dovesti do ozbiljnih respiratornih problema.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se uspostavlja na osnovu rendgenskog snimka. Veterinar kroz rendgenski snimak otkriva i locira postojanje stranog tela. Ako mačka kroz izmet ne izbaci predmet koji je progutala, jedino moguće rešenje za uklanjanje stranog tela iz organizma je hitna operacija. Posle operacije, mački se daje infuzija. U dogovoru sa veterinarom, propisuje se dijeta i obavezno je mirovanje.

Preventiva
Da bi se izbeglo da strano telo dospe u organizam mačke, potrebno je preduzeti određene mere. Ne preporučuje se davanje ribljih i pilećih kostiju, jer one lako mogu da se zaglave u jednjaku ili svojim oštrim ivicama povrede unutrašnje organe. Mačku treba redovno četkati i tako joj pomoći da se oslobodi viška dlaka. Pošto će se ona u svakom slučaju čistiti oblizivanjem, dlake i dalje mogu da dospeju u njen organizam. Postoje gelovi i paste prijatnog ukusa koji se stavljaju na usta ili šapu. Lizanjem će gel ili pasta obložiti dlaku koja će se kasnije lakše izbaciti kroz izmet. Takođe se preporučuje adekvatna ishrana granuliranom hranom renomiranih proizvođača prilagođenom za mačke. Takva hrana sadrži sve potrebne sastojke koji će pomoći u oblaganju dlake dospele u organizam i njenom lakšem izbacivanju.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstRahitis kod mačaka
Sledeći tekstRahitis kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime