Naslovna PETOPEDIJA PSI LISTA NEPRIJATELJA: Trovanje kućnom hemijom kod pasa!

LISTA NEPRIJATELJA: Trovanje kućnom hemijom kod pasa!

0
LISTA petface

Razni hemijski preparati koji se koriste u domaćinstvu su veoma opasni po život ljubimaca. Neki hemijski preparati kao što su deterdženti, razmašćivači ili sprejevi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa. Trovanje mogu izazvati i različite boje, lakovi, sredstva za zaštitu biljaka, sredstva za suzbijanje komaraca, muva, mrava, sredstva protiv miševa i pacova, arsen kao i olovni i fosforni preparati. Posebnu pažnju treba obratiti na trovanja izazvana antifrizom u zimskim periodima jer ostavljaju ozbiljne posledice na nervni system pasa. Posledice trovanja zavise od vrste štetne supstance i količine koju je pas uneo u organizam.

Trovanje kućnom hemijom kod mačaka

Simptomi trovanja
Simptomi nastaju vrlo brzo nakon konzumiranja neke otrovne supstance. Najčešći simptomi trovanja kod pasa su povraćanje, uznemirenost, pojačana salivacija, ubrzano disanje i grčevi. Kod težih oblika trovanja dolazi do ubrzanog rada srca, proliva, nekontrolisanog mokrenja, poremećenih pokreta ekstremiteta, blede sluzokože kao i do visoke temperature.  Može doći čak i do povraćanja krvi kao i do stvaranja rana po koži koje krvare. Dakle, trovanje može biti izuzetno opasno po ljubimca.

lista petface

Lečenje
Osnova lečenja i prvi korak kod trovanja jeste pražnjenje probavnog sistema. To se postiže tako što veterinar odmah daje sredstva za povraćanje ili sredstvo za pražnjenje creva. Potrebno je da se što pre izbaci iz organizma otrov koji je ljubimac uneo. Kod ozbiljnog trovanja ako je pas popio veću količinu otrovne supstance minuti ga mogu deliti od smrti. Zato je bitno odmah reagovati i pratiti uputstva veterinara. Nikako ne treba na svoju ruku pokušavati nekakvo lečenje jer se može ozbiljno zakomplikovati zdravstveno stanje ljubimca. Nakon posete veterinaru i intervencije treba slediti njegova uputstva za dalji oporavak psa.

Kreozan: „Tihi ubica“ naših ljubimaca!

Preventiva
Najbolja preventiva trovanja kućnom hemiom jeste držanje ovih preparata na mestima koja nisu dostupna psima. Treba se potruditi da sve posude u kojima je bilo kakva vrsta hemije budu dobro zatvorene. Interesantno je da gotovo sva kućna hemija ima slatkasti ukus koji privlači ljubimce pa će ih oni vrlo rado konzumirati ukoliko dobiju priliku za to. Nakon upotrebe preparata na bazi hlora, sve tretirane površine treba dbro isprati. Treba izbegavati upotrebu sprejeva protiv insekata u prostorijama u kojima borave psi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTrovanje kreozanom kod mačaka
Sledeći tekstZarazno zapaljenje sluznice usta kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime