Naslovna VESTI PSI VRELI LETNJI DANI: Flašica vode i hlad – spas i za nas...

VRELI LETNJI DANI: Flašica vode i hlad – spas i za nas i za ljubimce!

0
ljubimce petface

Letnji dani su  sve topliji. Njima se raduju svi oni koji imaju mogućnost da se rashlade u moru, reci, obližnjem bazenu. Međutim, ne i naši ljubimci! Oni dahću, hodaju poput zombija i pokušavaju da se, pod neumoljivim suncem koje peče li peče, dočepaju debelog hlada.

“Zaštita od sunca je takva gnjavaža”, reći će mnogi. Možda, ali ipak je OBAVEZNA ako želite da ostanete zdravi! Kako vi – tako i vaši četvoronožni prijatelji!

Pročitajte još:
DANI SU SVE TOPLIJI: Zaštitite ljubimce od sunca!

Pre nego što vam navedemo nekoliko saveta, kako da se zaštitite od sunca, ponovićemo da životinje, koje nemaju mogućnost da se znoje celom površinom tela, mogu podneti neuporedivno kraće vreme na suncu u odnosu na ljude. Zapamtite, psi su za razliku od ljudi na „zimski kaput” osuđeni tokom cele godine, a koliko god im je zimi krzno prednost, toliko im tokom leta smeta.

ljubimce petface

1. FLAŠICA VODE – UVEK I SVUDA! Ne štedite na vodi. Ponudite psu da pije što više vode pre nego što izađe iz kuće, ali i usput i odmah po povratku. Ne bi škodilo da ga I povremeno istuširate ili pak samo navlažite vodom.

2. Možda zvuči neverovatno, ali i psi mogu da izgore na suncu, posebno ako imaju tanko krzno i osetljivu kožu. U izvesnoj meri, pas se može hladiti preko usta i jezika, ali granica do toplotnog udara je vrlo tanka. I ovo ne treba nikako shvatiti kao šalu, jer kada ljubimac doživi toplotni udar, vrlo lako može uginuti. Pre nego što dođe veterinar (kog ste naravno odmah alarmirali) ljubimca možete pokvasiti vodom i umotati u tanko i mokro ćebe.

ljubimce petface

3. Koliko će vas koštati ostavljanje ljubimaca “samo na kratko” u automobilu, na suncu? Koštaće ih UPRAVO toplotnog udara! Verujte nam, temperatura u kolima i sa poluotvorenim prozorima, može dostići neverovatnih 10 stepeni više i to za samo nekoliko minuta. Poruka je jasna – NIKADA ne ostavljajte ljubimca u automobilu!

Pročitajte još:
3,2, 1 i… neka igra sa ljubimcem počne – poboljšaće i njegovo i vaše zdravlje!

ljubimce petface

4. Šetnje posle 17h, za neke pse i posle 21h! Ovde se vodite onom – ako je toplo vama I njima je – još više! Dakle, trčanje, šetnje i slično, pomerite za kasno popodne! Ako je ljubimac previše osetljiv, može dobiti i opekotine od hodanja po vrelom asfaltu!

Da rezimiramo…I ako do sada niste znali, sunce može jako štetiti vašem ljubimcu. Ako ste vi spremni da se na +40 stepeni sunčate, poštedite bar svog ljubimca!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstISKRENO RAZUMEVANJE: Evo zašto dete sa autizmom treba da odraste uz psa!
Sledeći tekstZašto je gojaznost opasna po ljubimce?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime