Naslovna PETOPEDIJA MAČKE MAJČJA VIRUSNA LEUKEMIJA: Najčešći uzročnik smrtnosti kućnih mačaka! (VIDEO)

MAJČJA VIRUSNA LEUKEMIJA: Najčešći uzročnik smrtnosti kućnih mačaka! (VIDEO)

0
macja virusna leukemija petface

Virus mačje leukemije je RNK virus iz familije retrovirusa (Retroviridae) i danas je najveći uzročnik smrtnosti kućnih mačaka. Virus mačje leukemije specifično zaražava ćelije koštane srži, crvena krvna zrnca i limfocite, a prenosi se telesnim tečnostima, putem ujeda, razmene posuda za hranu i vodu, direktnim kontaktom zaražene i zdrave mačke.

Srećom, virus leukemije ne preživljava dugo van tela, tako da je potreban dodir sa telesnim tečnostima (deljenje posuda za hranu, pesak i sl.) zaražene mačke, da bi mačka i sama postala pozitivna na virus. Mnoge mačke, iako izložene virusu, postaju imune na njega i čak ga ne nose u svojoj krvi ili koštanoj srži. Druge mačke prenose virus, ali ne postaju bolesne. One mogu da prožive dug i zdrav život kao prenosioci virusa. Međutim, one su prenosioci i mogu da zaraze ostale mačke u kući i okruženju Mačka, kod koje se ispoljila bolest, može da preživi nedelje, mesece pa i duže, uz pravilan tretman.

Do sada nije poznato da FeLV može da se prenese na čoveka.

macja virusna leukemija petface

SIMPTOMI:

FeLV izaziva veći broj kliničkih simptoma degenerativnih ili zaraznih bolesti, kao što su anemija, bolesti jetre, bolesti creva, i reproduktivnog sistema, a može izazvati maligne promene kao što su limfosarkom i leukemija. Mnoge mačke pate od imunodeficijencije, a posledično tome i drugih bolesti, čija klinička slika zavisi o zahvaćenom organu ili organskom sistemu, što u praksi znači da svaka dugotrajna hronična bolest izaziva sumnju na FeLV.

Te su životinje imunokompromitovane, što znači da im je ugrožen imuni system, pa su osetljive i na veći broj drugih infektivnih bolesti. Zato često boluju od hroničnih respiratornih infekcija, hroničnog stomatitisa i gingivitisa, zaraznog peritonitisa i raznih drugih poremećaja.

Da li mačke mogu da obole od SALMONELE?

Glavni simptomi su:

  • letargija i depresija
  • gubitak težine
  • dijareja
  • krv u stolici
  • nekontrolisano uriniranje
  • povraćanje
  • uvećani limfni čvorovi
  • disajne tegobe.

Tačkice oko očiju, na njuški i obrazima – da li mačke mogu dobiti BOGINJE?

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE

Potrebno je izvaditi krv mački kod koje su primetni navedeni simptomi i uraditi odgovarajuće analize. Danas postoje brzi testovi koji za samo desetak minuta daju rezultate. Međutim, prilikom tumačenja analaza treba biti oprezan.  Ako se na testu pokaže da je mačka negativna, to može da znači da je virus još uvek u vrlo ranom stadijumu, ili da je virus u takvoj fazi da se nije video u krvi u vreme testa. Stoga, ako vaša mačka ima navedene simptome i ako su oni neobjašnjivi drugom bolešću, potrebno je ponoviti analizu po mogućstvu tzv. HARDY testom.

Kada se radi o lečenju, nažalost nema dobrih vesti. Trenutno, nema leka za ovu bolest. Ako imate mačku koja je pozitivna na FeLV treba da budete vrlo marljivi pri tretiranju svih sekundarnih infekcija i simptoma. Zapravo, svi terapeutski protokoli se svode na simptomatsko lečenje, tj  umanjenje tekoba koje su izražene. Samo uništenje virusa nije moguće. Ovo će pomoći da mačku održi zdravom, jakom i da joj produžite život.

macja virusna leukemija petface

PREVENTIVA

Za FelV postoji vakcina, za koju je utvrđeno da je u prilično visokom stepenu pruža zaštitu. Važno je znati da se ova vakcina nikako ne sme primenjivati na mačkama kod kojih je već utvrđeno prisustvo virusa. Pored toga, za sada se ova vakcina u našoj zemlji ne može nabaviti u redovnoj i legalnoj prodaji pa i to nosi specifične rizike.

Pre nego što unesete u kuću neku novu mačku, testirajte je i ukoliko ste u mogućnosti vakcinišite. Ukoliko je dovedete u kuću pre testiranja, držite je u izolaciji kako ne bi došla u kontakt sa ostalim ljubimcima. Pošto je FeLV zarazna bolest, ako imate FeLV pozitivnu mačku, morate da zaštitite ostale mačke u kući. Najbolje je da sve ydrave budu vakcinisane, a FeLV pozitivnu držite odvojeno od ostalih. Perite ruke kad god prelazite od bolesne mačke do zdravih. Vodite računa o pljuvački koja može da vam se nađe na odeći. Takođe treba rutinski dezinfikovati kuću sredstvom koje će eliminisati sve viruse koji se nalaze slobodno u kući.

POGLEDAJTE NOVI VIDEO NA NAŠEM YOUTUBE KANALU KOJI GOVORI O MAČJOJ VIRUSNOJ LEUKEMIJI

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst5 primera kako da sami NAPRAVITE KOSTIME za svoje ljubimce! (VIDEO)
Sledeći tekstBIO JE SAM, izujedan i polomljen od drugih pasa, ostavljen na ulici! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime