Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Šta raditi kada na mačku stavite PREPARAT PROTIV BUVA ZA PSE?

Šta raditi kada na mačku stavite PREPARAT PROTIV BUVA ZA PSE?

0
preparat protiv buva petface

Buve su zajednički neprijatelj svih toplokrvnih bića. Naravno, najviše se priča o prisustvu buva kod pasa i mačaka jer su najčešći kućni ljubimci. Problem prisustva buva u domaćinstvu nije nimalo redak, a čišćenje i iskorenjivanje predstavlja ozbiljan zadatak. Zbog toga se stalno preporučuje primena odgovarajućih preparata koji sprečavaju infestaciju ovih krvopija na pse i mačke.

Međutim, nisu svi preparati protiv buva namenjeni istovremeno i psima i mačkama. Čak bi mogli reći da su oni krajnje retki. Trovanje mačaka prilikom primene preparata koji su namenjeni psima i nisu predviđeni za mačke spadaju među najteže oblike trovanja. Što je najgore, prilično su česta! Ukoliko dođe do toga iz bilo kog razloga, odmah potražite pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

JESTE LI DOVOLJNO DEBELI: Uporedite – ako se ljubimac ugoji 1 kilogram, koliko je to kod čoveka!

Zašto su mačke toliko osetljive na pojedine insekticide?

Pomalo ekscentrično objašnjenje bi moglo da bude da su one vanzemaljski oblik života koji nepoštuje sva pravila ostalih sisara. Psi i ljudi, na primer sasvim dobro reaguju na otrove iz grupe piretrina i piretroida kao što su Permetrin ili Cipenotrin. Za mačke su ovi preparati ekstremno toksični jer njihov metabolizam nije u stanju da brzo preradi i izbaci ove hemikalije. Zvuči neverovatno, ali zabeleženi su slučajevi trovanja kada je mačka iz velike nežnosti i ljubavi prema svom prijatelju psu lizala njegovu dlaku neposredno posle primene preparata.

preparat protiv buva petface

Šta uraditi ukoliko dođe do ovakve situacije?

Ukoliko primetite svoju grešku u roku od nekoliko minuta posle primene pogrešnog preparata, najbolje je da odmah temeljno okupate mačku sapunom za pranje ruku. Potrudite se da joj dobro isperete kožu a ne samo dlaku. Ukoliko niste sigurni da ćete moći bezbedno (za sebe) da obavite ovako temeljno kupanje, odmah odvedite ljubimicu kod veterinara i objasnite šta se dogodilo.

Ukoliko ste uspeli da mačku dobro operete i uklonite preparat, pažljivo nadgledajte i pratite njeno ponašanje narednih 8 -12 sati. To podrazumeva da je proveravate najmanje svakih 15 minuta. Zaboravite izlazak u bioskop, kupovinu od nekoliko sati i slične aktivnosti koje će vas sprečiti da nadgledate stanje svog ljubimca. Čak vam preporučujemo i da ne idete na spavanje! Zabeleženi su brojni slučajevi kada su vlasnici i posle kupanja i realtivno stabilnog dana posle prespavane noći ujutru zaticali mačku u grčevima i epi napadima. Ukoliko niste u mogućnosti da organizujete ovakvu vrstu nadzora, obratite se veterinaru. To će vas nešto više koštati, ali bar ćete biti sigurni da ste joj obezbedili odgovarajuću brigu. Na kraju, čak i ako dođe do pojave simptoma trovanja, veterinar će biti u situaciji da joj gotovo trenutno pomogne.

Ako niste primetili grešku i mačka počne da pokazuje simptome trovanja ne čekajte ni trenutak. Nemojte je kupati nego odmah potražite pomoć veterinara. Ukoliko mačku koja već ima napade stavite u vodu, doći će do još veće nervne stimulacije zbog stresa pa to može pojačati intezitet drhtanja i napada.

preparat protiv buva petface

Znaci trovanja

Koncentrovani piretroidni ili piretinski insekticidi koji se nanose na kožu izazivaju intezivnu neurološku reakciju. To se prepoznaje po trzanju i grčenju mišića, tremoru i napadima koji podsećaju na epileptične napade. Mogu da se jave čak tridesetak minuta posle stavljanja preparata ali i posle više sati. Mogu trajati danima i često se završavaju fatalno ukoliko se ne leče na vreme. Lečenje je prilično komplikovano jer ne postoji specifičan protivotrov. Propratne komplikacije se odnose na gubitak apetita – mačke potpuno prestanu da jedu. Kod gojaznih ljubimaca koji ne jedu više od 2-3 dana može da se razvije bolest masne jetre. Takođe, mačke sa ovakvim trovanjem izbegavaju da piju vodu što dovodi do dehidratacije i slabosti celokupnog organizma.

preparat protiv buva petface

Dakle, ukoliko ste iz bilo kog razloga na svoju mačku naneli preparat protiv buva koji nije namenjen mačkama, preporučujemo da obavezno potražite pomoć veterinara. Prva pomoć u vidu kupanja pre nego što se jave simptomi će koristiti ali samo veterinar može pružiti adekvatnu pomoć u ovakvim situacijama.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠTENCI BAČENI U KONTEJNER: U Boru pronađeno pet ženkica bačenih u kontejner!
Sledeći tekstČUDNA I NEOBJAŠNJIVA LJUBAV: Dečak je bio poučen i zatvoren u sebe, dok nije upoznao jednog kengura!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime