Naslovna VESTI MAČKE ŠTA DA RADIM: Ljudi, moja mačka je lopov!

ŠTA DA RADIM: Ljudi, moja mačka je lopov!

0
mačka je lopov petface

U jednom od prethodnih tekstova govorili smo vam o neobjašnjivom ponašanju naših ljubimica. Tada smo pokušali da otkrijemo zašto mace vole kutije, a danas ćemo otkriti zašto su naše mace ponekada “nesvesne kradljivice”.

Koliko god je vi upozoravali, vaša maca jednostavno ne može da drži svoje šape dalje od vaših omiljenih predmeta u kući.

Stručnjaci navode da vaša pažnja posvećena ovakvom ponašanju maci, bilo da je kritika ili „lepa reč“, može navesti macu samo na povećanu „krađu“. Druga opcija je da ona misli da je to još jedan od načina igre!

mačka je lopov petface

Ukoliko se ovo dešava i kod vas u domu,tj i vaša mačka je lopov obezbedite joj nešto što će okupirati njenu pažnu – na primer igračke ili slagalice. Ovo može ublažiti dosadu koja izaziva mogućnost da „upadne u nevolju“.

DA LI STE ZNALI: Mačke menjaju boju očiju!

Postoji još nekoliko objašnjenja za ovakvo ponašanje. Jedno od njih je da je vaša maca možda pod stresom i krađa stvari joj pomaže da se smiri. Kada na primer sisa klupko, stručnjaci smatraju da se na taj način maca upravo smiruje.

Ako vaša ljubimica uzima stvari i skriva ih okolo – čarape, recimo  – to se može objasniti „predatorskim instiktom“, a čarape se koriste kao zamena za plen. Postoji i mišljenje da mačka zamišlja da su igračke njeni mladunci, pa ih zato nosi tamo gde ima hrane i vode, i gde se oseća sigurnom.

Mačku privlače i sjajne i šarene stvari, kao što su nakit, staklo, metalni novčići i razni drugi predmeti koji svetlucaju. Maca neće samo skupljati takve predmete, nego će ih i gomilati na nekom skrovitom mestu. Često se uopšte ne igra njima, niti ih pomera, tako da to ponašanje liči na neku vrstu kleptomanije. 😉

U slučaju da skuplja stvari po kući, ili da ih obara sa stolova ili polica, treba skloniti sve ono što može da joj bude meta. Takvoj mački treba da posvetite dovoljno vremena, kako ne bi obarala predmete da vas opomene da joj je potrebna pažnja. Takođe, ako smatrate da je svo to ponašanje posledica stresa, potražite pomoć veterinara!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSIJAMSKA MAČKA: Razmažena lepotica sa kraljevskog dvora!
Sledeći tekstDa li ste znali: Svi mačići se rađaju sa plavim očima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime