Naslovna VESTI MAČKE Da li ste znali: Svi mačići se rađaju sa plavim očima!

Da li ste znali: Svi mačići se rađaju sa plavim očima!

0
mačići petface

Na rođenju, mače stigne na svet zatvorenih očiju! Na ovaj način „majka priroda“ ga štiti od onoga što tek dolazi, još na samom rođenju. Većina mačića počinje da otvara svoje oči sa deset do četrnaest dana. I ovde dolazimo do našeg „otkrića“ iz naslova!

Mačije oči na samom rođenju izgledaju plavo, jer organizam mačeta još uvek ne proizvodi melanin – pigment koji određuje boju očiju. Većinom, boja očiju mačke nije određena bojom dlake mačke.

Šta vaša mačka želi da vam kaže repom?

Sa dve nedelje, stvari sa vašom macom i dalje izgledaju potpuno nejsano – oči su i dalje plave. Ali, ne brinite, postepeno se njen vid poboljšava, iako se boja očiju još uvek ne menja! 

Sa macom na povocu u obližnji kafić? Da moguće je!

Tek sa dva do tri meseci starosti, mačije oči počinju da menjaju boju!

mačići petfaceVećina maca ima oči zelene, ćilibar ili bakarne boje. Međutim, neke rase, kao što su sijamska, birmanska ili regdol mačka, zadržavaju svoje plave oči i u odraslom dobu.

Postoje dva osnovna elementa koji utiču na boju očiju mačke. Naravno, prva je pigmentacija o kome smo već govorili. Takođe, prozirna struktura oka mačke apsorbira i odbija svetlost, što dodatno rezultira, od bezbojnog pa sve do indigo plavičastog efekta. U kombinaciji, ta dva elementa dobija se stvarna boja oka mačke.

Ko je znao ovaj podatak neka digne dva prsta 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠTA DA RADIM: Ljudi, moja mačka je lopov!
Sledeći tekstPODRŽI, POTPIŠI: Nikola je pokrenuo PETICIJU za uvođenje „pet friendly“ linija u GSP!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime