Naslovna VESTI MAČKE Zašto mačke plaču?

Zašto mačke plaču?

1
mačke plaču petface

Ako ste se ikada pitali da li i mačke plaču i zašto je pokunjena iako je niste uvredili, mi ćemo vam pomoći sa odgovorom: mačke plaču iz mnogo razloga, a neki od njih mogu biti i prava opasnost.

Pojačano lučenje suza iz očiju mačaka može biti u vezi sa problemima na očima ali ne mora uvek, pa zato, kad god uočite tu pojavu, obratite se veterinaru.

Između ostalog, moguće je da mačka boluje od konjuktivitisa, čira, katarakte ili glaukoma. Moguće je da mačka ima i naslednu deformaciju suznih kanala, što se negativno odražava na normalno lučenje suza.

Pročitajte još:
I oni su porodica: Uključite ljubimce u novogodišnje praznike!

Preterano lučenje suza može biti izazvano povredom oka ili prisustvom stranog tela koje joj je upalo u oko, ali i alergijskom reakcijom ili infekcijom gornjih disajnih puteva, što se dešava i ljudima kad su prehlađeni.

mačke plaču petface

Ako primetite da je vašoj maci i preterano vlažan nos, vrlo verovatno je u pitanju infekcija gornjih disajnih puteva.

Ukoliko je u pitanju prisustvo stranog tela, ne pokušavajte ni u kom slučaju da ga sami izvadite, jer zbog nestručne intervencije i nedostatka potrebnih instrumenata možete naneti mački dodatne povrede. 

Pročitajte još:
Reci DA (ili ne) sterilizaciji mace!

Kao što smo već spomenuli “plakanje” mačaka nije uvek znak da je problem sa okom, već se ono samo javlja kao prateća pojava neke druge bolesti. Problemi sa očima kod mačke mogu biti i posledica šećerne bolesti. Tada maca uglavnom postaje bezvoljna, ponašanje joj se menja, odstupa od uobičajenog i slično. U svakom slučaju pomoć veterinara će biti neophodna – on će na osnovu pregleda odlučiti da li je u pitanju problem isključivo na oku i poslaće vas kod specijaliste ili je pojačano suzenje posledica neke druge bolesti.

 Ono što je važno znati je da redovnom higijenom, možete uticati na macino zdravlje kada su oči u pitanju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOdrekni se kafe u kafiću, napravi kućicu za napuštene! 100 dinara = njihov život!
Sledeći tekstVALJEVO: Nemački ovčar živi u cevi pored puta! Nada moli za pomoć!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime