Naslovna VESTI MAČKE MAČKE U TURSKOJ: Turci brinu o uličnim mačkama i za vreme epidemije...

MAČKE U TURSKOJ: Turci brinu o uličnim mačkama i za vreme epidemije (VIDEO)

0
MAČKE U TURSKOJ petface

Prema procenama veterinarskih gradskih službi Instambula u ovom višemilionskom gradu živi preko 125.000 uličnih mačaka. Stanovnici Instambula veoma vole mačke, drže ih u stanovima ali i postoji prilično slobodan pristup kada je u pitanju njihovo puštanje u spoljnu sredinu.

Zbog toga, u ovom gradu gotovo na svakom koraku možete videti skloništa za mačke koja su napravili sami građani.

PROČITAJTE I:

Pitanje koje muči sve vlasnike: DA LI MAČKA TREBA DA PIJE MLEKO?

DA LI SU OVO ŠTENCI ILI NE: Pronašao kutiju sa napuštenim štencima – ili zapravo ne!?

TAJNA VREMENSKE KAPSULE: Čovek otvorio 120 godina staru vremensku kapsulu i u njoj našao ovo! (VIDEO)

Zbog izbijanja pandemije Korona virusa i ograničenja kretanja u Turskoj su mnoge ulične životinje ostale bez hrane i vode. Turska nije proglasila blokadu čitave zemlje ali su uvedene delimične zabrane kretanja. U celoj zemlji je zbog ove situacije zavladala ogromna zabrinutost za mačke. Da bi im pomogli, ministarstvo je zatražilo od mesnih zajednica da obezbede hranu i vodu svratištima za životinje, parkovima i baštama.

MAČKE U TURSKOJ petface

Pored mačaka i o psima se vodi računa. Kako Turska vojska brine o napuštenim psima možete pročitati u tekstu SVAKA ČAST ZA OVE LJUDE: Turska nije zaboravila na napuštene pse! (VIDEO)

Koliko je izražena briga za mačke govori i primer jedne 65-godišnje žiteljke Instanbula. Sašika Jimaz godinama unazad s ljubavlju hrani ulične mačke. Svoj posao nastavlja i tokom epidemije. Iako spada u rizičnu grupu stanovništva to je ne sprečava da svaki dan istrči sa kesom punom hrane kako bi nahranila životinje i bila sigurna da nisu gladne.

MAČKE U TURSKOJ petface

Od izbijanja pandemije Korona virusa, postavlja se pitanje da li životinje prenose ovaj virus ili ne. Virusolozi i epidemiolozi su još uvek mišljenja da životinje ne mogu preneti virus dok su neki vlasnici pa i večiti protivnici držanja kućnih ljubimaca i dalje skeptični po tom pitanju.

Državljani Turske očigledno nemaju dilemu. Možda to potiče i od nekih priča iz davnina. Naime, jedna stara legenda govori da kad je, mačka sedela uz proroka Muhameda i zaspala na njegovoj odeći, on odlučio da odseče rukav da bi mogao da ustane da se pomoli, a da ne uznemiri životinju. Islamski teolozi možda imaju neko drugo mišljenje, ali autentičnost ove priče se u Turskoj ne dovodi u pitanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA: 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUZEO STVAR U SVOJE ŠAPE: Ovaj pas voli da pruži šapu onima koji zastanu pored njegovog boksa
Sledeći tekstOBRATI PAŽNJU: HITNA STANJA TOKOM VANREDNOG STANJA!(VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime