Naslovna VESTI PSI Najlepši dan u životu psa – dan kada postaje mama!

Najlepši dan u životu psa – dan kada postaje mama!

0
mama petface

Štenci se rađaju sa posteljicom koja je obavijena oko njih i naravno sa pupčanom vrpcom preko koje su fizički povezani sa majkom. Pupčanu vrpcu mama pas pregrize, a posteljicu pojede. Ona zatim lizanjem suši i čisti novorođeno štene podstičući refleksne pokrete mišića i disanje.

Štenci ne mogu da kontrolišu telesnu temperaturu i vrlo su osetljivi na promene temperature okoline. Održavaju je bliskim fizičkim kontaktom sa kujom i ostalim štencima iz legla. Novorođeni štenci su gluvi, slepi i bez zuba i u potpunosti zavisni od majke.

mama petface

Većinu vremena, mladunci provode u spavanju i hranjenju. Štenci se kreću puzeći i pokrećući prednje udove, kao da plivaju. Vođeno čulima dodira, mirisa i ukusa, štene se orijentiše i locira majčinu bradavicu, kako bi se hranilo.

Pročitajte još:
Postoje li psi koji se ne linjaju?

Istraživanja su pokazala da držanje štenaca u rukama, makar tri minuta dnevno, kao i izlaganje laganim stresorima iz okoline, poput promene temperature prostora i diranja, mogu imati pozitivan uticaj na otpornost šteneta prema bolestima, emocionalnu reaktivnost i kasniju sposobnost rešavanja problema.

mama petface

Otprilike 13. dana od rođenja, štene po prvi put otvara oči, dok će jasnu sliku o svetu koji ga okružuje imati tek nakon 21. dana starosti. Rani pokušaji hodanja slabo su koordinisani i praćeni klaćenjem glave sa jedne strane na drugu. U ovom razdoblju, psići počinju da mašu repom, međutim mahanje repom nije povezano onime što vide ili čuju, obzirom da to još ne mogu. Reagovanje na zvuke iz okoline, prvi zubići, a sa njima i grickanje i žvakanje, takođe su karakteristične pojave za ovaj period.

Pročitajte još:
Budite humani – sterilišite macu sa ulice!

Od treće do pete nedelje starosti, štenci počinju da se druže sa ostalim psima iz legla i privikavanju na okolinu. Kako bi doseglo puni potencijal, štene mora ostati u leglu sa majkom i ostalom braćom u tom periodu. Učiće govor tela – poze, izraze lica i vokalizaciju, pomoću čega će naučiti da komuniciraju sa braćom, majkom i ostalim psima koje će kasnije upoznavati.

U svakom slučaju, korak po korak, budite strpljivi i uživajte u ovim preeedivnim trenucima! Baš kao i njihova mama kojoj je ovo svakako najlepši dan u životu 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOMOĆ ZA RADOVIĆE: „Pod nejasnim okolnostima, Luna je nestala iz dvorišta“!
Sledeći tekstDOKAZANO: Vlasnici mačaka imaju 40% manje šanse da dobiju srčani udar!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime