Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Upala pluća kod mačaka

Upala pluća kod mačaka

0
upala pluća
petopedija-upala-pluca-macaka-2
Mačka kašlje

Upala pluća je bolest donjih partija respiratornog sistema izazvana bakterijama, virusom ili gljivicama. Obično se dobija udisanjem sitnih kapi koje sadrže štetne viruse ili bakterije. Najčešće, upala pluća se javlja kao posledica komplikacija usled neke druge bolesti kao što je virusna leukemija, ili FIV – „mačja sida”, o kojoj možete sve saznati OVDE. Upala pluća se obično viđa kod mačića, odraslih kojima je smanjen imunitet, ili starijih mačaka. Upala pluća je obično znak da mačka ima infekciju pluća, prehladu ili neku drugu bolest koja se proširila na pluća. U svakom slučaju, mačku odmah treba odvesti veterinaru.

SIMPTOMI
Mačka, obolela od upale pluća, ima kratak dah i učestalo kijanje, a pri tome ima otežano disanje. Javlja se povišena temperata, preko 39,4, Letargija, slaba pokretljivost, pojava suvog ili produktivnog kašlja takođe su prisutni kod upale pluća.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, snimanjem pluća i grudi rentgenom, slušanjem mačkinog disanja i ispitivanjem uzorka pljuvačke iz grudi. Ako mačka ima upalu pluća, tretman zavisi od uzročnika. Terapija je uglavnom simptomatska, što znači da je cilj uticati na simptome koji su naizraženiji. Ukoliko se radi o bakterijskim infekcijama primenjuju se antibiotici. Biće joj potrebno što više ležanja, pošto pluća treba rasteretiti. Mački treba odrediti sobu odvojenu od ostalih, jer je upala pluća može biti i zarazna. Oporavak je spor proces, pa će mački trebati šest do devet nedelja pre nego što se vrati u normalu.

PREVENTIVA
Zdravi uslovi života su najbolja preventive. Pošto se upala pluća uglavnom javlja kao posledica komplikacija nekih drugih sistemskih oboljenja treba preduprediti nastanak upravo takvih oboljenja i što pre pristupiti njihovoj terapiji. Svaki znak prehlade treba odmah tretirati, naravno do strane stručnog lica, da se bilo kakva druga bolest ne bi proširila na pluća.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOcicat
Sledeći tekstŠTA JE VRLO VAŽNO ZNATI: Toplotni udar kod pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime