Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Miksomatoza kod kunića

Miksomatoza kod kunića

0
miksomatoza petface
petopedija-miksomatoza-2
Miksomatoza kod kunića

Miksomatoza je najpoznatija virusna bolest kod kunića. Pripada grupi takozvanih pox virusa. Uzročnik je virus  sličan virusu boginja Myxomvirus. Bolest se prenosi direktnim ili indirektnim putem. Što znači da oboleli kunići izlučuju sluz koja je prenosioc kao i krpelji, buve, komarci koji ujedom prenose bolest. Ova bolest se jako brzo širi po organizmu zaraženog kunića praćena teško podnošljivim simptomima.

Simptomi
Simptomi kod obolelih kunića su opadanje apatita , mršavljenje i slabo kretanje. Karakterističan simptom za ovu bolest je žmirenje, odnosno polu zatvoreni kapci na očima zbog preosetljivosti na svetlost. Vremenom dolazi do potpunog slepljivanja kapaka zbog povećanog izlučivanja iscetka, zatim se stvaraju oko ušiju i po telu čvorići ispunjeni gnojem. Dolazi do oticanja oko očiju i spuštanja ušiju. U ovoj fazi bolest se još naziva i lavlja glava. Može doći i do zadebljanja kože na šapama, ledjima ili drugim delovima tela.

Dijagnoza i terapija
Iako za postavljanje tačne dijagnoze postoje laboratorijski testovi, klinička slika i patološke promene toliko su karakteristične i specifične da omogućavaju pouzdanu dijagnozu. Miksomatoza je bolest neizlečiva za kuniće. Izmedju 90% i 99% obolelih umre.  Zbog ne uzimanja hrane i naglog maršavljenja inficirani kunić umire za osam dana dok kod starijih kunić bolest traje od 10 do 14 dana kada isto dolazi do uginuća. Ukoliko se posumnja da kunić ima ovu bolest on se mora izolovati od ostalih i odmah se mora dezinfikovati to mesto.

Preventiva
Najbolji način preventive jeste zaštita kaveza od insekata prenosnika, buva, krpelja, komaraca, mušica i drugih letećih insekata. To ćete uraditi  postavljanjem gaze ili žičane mreže na prozore, vrata i ventilacijske otvore u vreme sezone kada ih najviše ima. Preventiva je vakcina koju preporučuje veterinarski zavod zove se Mixovet. Vakcina se daje posle 6 nedelja života kunića i pred sezonu pojave insekata.  Ova vakcina se ne preporučuje kod skotnih kunića. Ona će štiti kunića godinu dana, nakon toga pred novu sezonu možete ponovo vakcinisati kunića.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNekrobaciloza kod kunića
Sledeći tekstKokcidioza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime