Naslovna PTICE UPOZNAJTE PTICE Mitarenje: Šta podrazumeva mitarenje?

Mitarenje: Šta podrazumeva mitarenje?

1
mitarenje petface
petopedija-mitarenje
Mitarenje ptica

Mitarenje je proces odbacivanja starog i rast novog perja kod ptica. Mitarenje ptica u prirodi je intenzivno i odvija se jednom godišnje, dok se ptice koje se drže kao kućni ljubimci ne mitare potpuno i intenzivno. Njihovo mitarenje može biti neprestano tokom cele godine, tako da taj period prođe neprimećeno.

Prema periodu i trajanju, mitarenje možemo podeliti na:

  • Neprekidno – ptica tokom cele godine postepeno menja perje (npr. papagaji)
  • Potpuno – odvija se jednom godišnje i tada se promeni svo perje (npr. pingvin, kokoška)
  • Delimično – odvija se dva puta godišnje kod većine ptica, a kod nekih i više puta

Ptice imaju različite vrste perja. Duga pera na krilima namenjena su za letenje, repna pera za održavanje ravnoteže u toku letenja a kratko telesno perje služi kao kožni prekrivač. Njihov rast zavisi od vrste, pola i starosti ptice, a vreme mitarenja zavisi od brojnih faktora kao što su vrsta ptice, migracije, vreme reprodukcije, temperatura, godišnje doba, ishrana itd.

Mitarenje kod zdrave ptice će teći relativno brzo i kroz mesec dana ptica će dobiti novo perje.

 

petopedija-mitarenje-2
Pero

Staro perje otpada samo ili ga ptica čupa i time uklanja svrab koji se javlja usred rasta novih pera. U ovom periodu se ubrzavaju metabolički procesi i ptici su potrebni proteini. Ukoliko izostanu proteini u ishrani, može doći do delimičnog mitarenja odnosno kratkotrajnijeg od normalnog. Takođe se događa da ptica odbacuje staro perje, ali ne dobija novo. Uzrok tome su stres, strah, izražene temperaturne promene, neadekvatna ishrana i sl.

Mitarenje je veoma zahtevan proces za ptičji organizam, u tom periodu su podložnije infekcijama ili drugim bolestima. Tada dolazi do opadanja nivoa kalcijuma u telu, pa su kosti podložnije lomovima.

Patološka stanja do kojih dolazi kada je mitarenje u pitanju jesu nepravilna ishrana, hormonski disbalansi, genetske predispozicije, bolesti infektivne prirode tzv. francusko mitarenje i sl. Što se ishrane tiče, ptici koja je započela mitarenje nedostaju aminokiseline i vitamini kao što je vitamin B, cink, selen, biotin, bakar, kalcijum… Ukoliko držite pticu kao kućnog ljubimca, treba joj obezbediti ishranu bogatu proteinima, kao i pomenutim vitaminima i mineralima. Sve ptice mogu da pate od hormonskih disbalansa. Usled nepravilnog lučenja hormona štitaste žlezde dolazi do poremećaja ciklusa mitarenja. Uzrok tome može biti stres koji je ptica doživela, uticaj uslova spoljašnje sredine na koje ptica nije navikla i dr. Ako držite pticu u kavezu, obezbedite joj uslove na koje je navikla, odnosno temperaturu, vlažnost i adekvatnu ishranu. Postoje i hormonske terapije koje treba primenjivati samo po savetima veterinara. Francusko mitarenje je bolest od koje najčešće obolevaju papagaji, mada može da se desi i kod drugih vrsta. Ptice mogu biti nosioci ove bolesti i prenositi ih na svoje mlade. Postoje akutni i hronični oblici od kojih je akutni vrlo opasan, ali i redak. Kod akutnog oblika, perje opadne ili ne, a dolazi do oštećenja bubrega, upale jetre i krvarenja. Kod hroničnog oboljenja, opada perje sa repa i krila. Ove ptice bi trebalo izolovati i ne razmnožavati ih dalje, čak i ako se izleče. Konkretna terapija ne postoji, unos vitamina, minerala i imunostimulatora je za sada jedino rešenje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIzložba mačaka: Kada i zašto je organizovana prva izložba mačaka?
Sledeći tekstOperacije kile: Kada su operacije kile jedino rešenje problema?

1 KOMENTAR

  1. Imam Suncanu Aratingu, , sa problemom, tesko se otvaraju folikile. omotac pera na glavi. Molim za savet. Ptica je inace dobroj kondiciji.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime