Naslovna PETOPEDIJA PSI ZAŠTO ČIVAVE TOLIKO DRHTE

ZAŠTO ČIVAVE TOLIKO DRHTE

0

Ovi majušni ljubimci imaju reputaciju prilično nervoznih i razdražljivih pasa. Mnogi veterinari se, kada se radi o ujedljivosti, više žale na čivave nego na pit bulove. Ipak, čivave spadaju u grupu najomiljenijih rasa pasa kada su u pitanju ljubimci. Iako su se navikli na gotovo neprestano drhtanje, mnogi vlasnici se pitaju: zašto čivave toliko drhte?

Razlozi drhtanja mogu biti fiziološke i emocionalne prirode. Ukoliko se majušni prijatelj stalno trese treba ozbiljno razmotriti situaciju u okolini, njegovo opšte ponašanje kao i uslove u kojima živi. Evo nekoliko razloga koji utiču na toliko prepoznatljivo drhtanje čivava.

Brz metabolizam

Čivave prirodno imaju ubrzan metabolizam. To znači da on utiče na njihovu sposobnost regulacije telesne temperature. Naime, brz metabolizam brzo sagoreva telesnu toplotu. Pad temperature spontano izaziva drhtanje. Zbog toga, čak i kada izgleda da vama nije hladno, vašoj čivavi može biti veoma neprijatno.

ČIVAVA – PAS HEROJ 2020. GODINE

Niska spoljna temperatura

Bez obzira da li se radi o kratkodlakim ili dugodlakim čivavama one su osetljive na hladnoću. Uostalom, originalno potiču iz veoma toplih krajeva. Čivave imaju sitno telo, generalno nemaju preterano telesne masti i zbog brzog metabolizma nisu u stanju da izdrže hladnoću. Već na 10 – 15° Celzijusovih njoj će biti hladno i počeće da se trese. Dakle, u slučaju čivava, džemperi i jaknice za hladno vreme su krajnje preporučljivi.

STRAVIČNO – 5000 mrtvih pasa i mačaka pronađeno u poštanskim paketima

Narav i karakter

Kao i svi drugi psi i čivave se moraju socijalizovati i obučavati od najmlađeg uzrasta. U suprotnom mogu izrasti u socijalno neprilagođene, uplašene i frustrirane ljubimce. Čivave izraženo drhte kada su izloženi stresu, kada su anksiozni ili nervozni iz bilo kog razloga. To je karakteristika i drugih rasa ali kod čivava je nešto izraženija. Neka vas njihova mala veličina ne zavarava. I njima su potrebni svakodnevno vežbanje i mentalna stimulacija. Zanemarivanje potreba čivave može da je uznemiri – kada postane zabrinuta sigurno je da će se tresti.

Mit o drhtanju

Iako čivave imaju reputaciju nervoznih pasa, stalno drhtanje je verovatno posledica nervoze a ne uzrok. Dobro socijalizovana, samouverena i negovana čivava je uglavnom dobro raspoložena i mirna. Rado se druži i sa ljudima i drugim životinjama i nije je baš lako uplašiti ili iznervirati. Baš kao i bilo koji pas neke druge rase. I tu leži tajna – dobra nega, pažnja i ljubav. Ako joj sve to obezbedite i vaša čivava će drhtati uglavnom samo ukoliko je u ekstremnom stresu ili joj je jednostavno – hladno.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHOROR NASRED ULICE – PSA ISEKAO MAČETOM I OSTAVIO DA UMRE
Sledeći tekstSTRAVIČNO – Farme psećeg mesa još uvek postoje

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime