Naslovna VESTI CRNA LISTA: Ove životinje su NESTALE ZAUVEK sa lica Zemlje!

CRNA LISTA: Ove životinje su NESTALE ZAUVEK sa lica Zemlje!

0
NESTALE ZAUVEK petface

Kao direktna posledica čovekove aktivnosti – seče šuma, eksploatacije rudnih nalazišta, zagađenja vodnih resursa i manipulisanja rečnim tokovima, klimatskih promena i krivolova, i tokom prethodne godine istrebljeno je nekoliko životinjskih vrsta. One koje su, pak, jedva uspele da prežive godinu, našle su se na crvenoj listi Internacionalne unije za očuvanje prirode (IUCN) – poslednjem mestu na kom životinja želi da se zatekne. Ukoliko ne znate koje su to, evo liste neke od vrsta životinja, koje smo zauvek izgubili u 2018. godini, ali i one koje su se našle na crvenoj listi IUCN, u kategoriji „pred istrebljenjem“.

PRVA među istrebljenim vrstama je PLAVA ARA! Proslavljena u popularnom animiranom filmu Rio, jedna od najlepših vrsta ptica, plava ara ili spiks makau, više ne postoji u divljini. Lepota, karakter i ljubav ka socijalizaciji sa ljudima učinila je ovu pticu idealnim kućnim ljubimcem, a time i savršenim plenom u svetu krivolova egzotičnim životinjama. Još jedan razlog za izumiranje ove fantastične vrste je intenzivna seča šuma, i smanjenje njenog prirodnog staništa, koje se nalazi u džunglama Brazila.

NESTALE ZAUVEK petface1

BROJ DVA je PO’OULI. Ova mala ptica pevačica rodom sa ostrva Maui na Havajima, otkrivena je tek pre 45 godina. Kako je njihov broj prethodnih godina rapidno opadao, učinjeni su napori da se neki primerci zarobe i da se pokuša razmnožavanje u zarobljeništvu. Svi pokušaji su propali, te je 2014. godine ostao poznat samo jedan par ovih ptica, nakon čega više ni jedna nikad nije opažena.

ISTOČNA PUMA se nalazi na ovoj cnroj listi pod brojem TRI. Do početka dvadesetog veka, ove divlje mačke su neometano lutale prostranstvima svake američke države istočno od reke Misisipi, kada je njihov broj počeo drastično da opada. Stavljene su na listu ugroženih vrsta 1973. godine. U 2018. su zvanično proglašene izumrlom vrstom.

ZBOGOM INUKA: Još jedna životinjska vrsta NESTALA – uginuo jedini “tropski” polarni medved!

PHILYDOR NOVAESI I CICHLOCOLAPTES MAZARBARNETTI – ptice pevačice čiji glas više ne  čujemo! Ovaj par ptica pevačica je nestao iz prirode tokom prethodne godine. U pitanju je skupljačica lišća sa Alagoasa, jedne od brazilskih država, poznata i pod nazivom Philydor novaesi, kao i vrsta slična njoj, Cichlocolaptes mazarbarnetti.

VRSTE NA RUBU ISTREBLJENJA predvodi VAKITA, najređi vodeni sisar, i zapravo je vrsta morskog praseta. Svetska fondacija za zaštitu divljih životinja (WWF) stavila ju je prošle godine na listu kritično ugroženih vrsta, što znači da bi mogle da nestanu svakog trenutka. Trenutno je u divljini ostalo oko 30 jedinki.

NESTALE ZAUVEK petface2

U martu protekle godine, poslednji poznati mužjak vrste SEVERNOG BELOG NOSOROGA umro je u zarobljeništvu. Sudan je bio star 45 godina, i nakon njegove smrti ostale su samo dve ženke, a samim tim, nestale su šanse da se ova vrsta ikada oporavi. U rezervatu Ol Pejeta u Keniji, gde žive poslednji beli nosorozi, učinjeni su veliki napori da se ova vrsta spasi od krivolovaca i rapidnog izumiranja, međutim bezuspešno. Smrću preostale dve ženke, ove moćne životinje će zauvek nestati sa naše planete.

Izvor: Kosmodrom

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOVO JOŠ NISTE VIDELI: Pogledajte kako je majka spasila mladunče koje je upalo u kanal! (VIDEO)
Sledeći tekstSEKUNDE SU BILE U PITANJU: Da ovaj čovek nije pritekao u pomoć, sve bi se loše završilo! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime