Naslovna PETOPEDIJA PSI GOVOR TELA PASA – OBLIZIVANJE: Šta nam poručuje oblizivanjem usana?

GOVOR TELA PASA – OBLIZIVANJE: Šta nam poručuje oblizivanjem usana?

0
oblizivanje petface

Svaki pas se oblizuje kada nešto pojede ili popije vodu. Logično, to radi kako bi odstranio ostatke hrane ili tečnosti sa i oko usana. Niko ne voli da ide „musav“. Ali šta znači kada se pas oblizuje, a nema hrane ili vode? I to je deo ponašanja kojim pas pokušava da komunicira sa okolinom.

Neki stručnjaci za ponašanje pasa oblizivanje ili lizanje usana nazivaju „umirujućim signalom“ ili čak i „gestom pomirenja“. Međutim, iako to zvuči prilično ohrabrujuće, treba znati da se time ukazuje da je pas pod stresom, pa čak i da oseća neku pretnju. Naime, najčešće pas koji se oblizuje pokušava da umiri osobu ili drugu životinju koju vidi kao neku vrste pretnje. To čini kako bi se zaštitio od potencijalne agresije. Svako ko je grdio psa koji je napravio neku štetu u kući setiće se da je njegov ljubimac tokom grdnje pokunjeno lizao svoje usne. Ovakvim ponašanjem on zapravo nudi pomirenje svom vlasniku i govori da on ne predstavlja pretnju.

PROČITAJTE I:

ZNACI STRAHA KOD PASA: Da li su vašem psu spuštene uši i nakostrešena dlaka?

Ovakvo ponašanje je često i tokom treninga i obuke. Pas koji ne odgovara adekvatno na učenje i komande zna da bude frustriran jer ne razume šta treba da učini. Naravno, jedan od razloga češćeg lizanja usana može da bude i neki zdravstveni poremećaj. Mučnina, povraćanje, bol u ustima zbog nekog poremećaja vezanog za usnu duplju ili zube često izazivaju ovakvo ponašanje.

Ukoliko je vaš ljubimac prisutan tokom vašeg obeda, često će oblizivanjem usana pokušavati da vam da do znanja da je veoma zainteresovan da svoj obrok podelite sa njim. Oblizivanje u ovakvim situacija često prati i pojačano balavljenje, oglašavanje pa čak i skakanje oko stola. Načini na koje psi pokušavaju da „izmole“ neki zalogaj su neverovatni, često komični i zabavni ali ne nasedajte.

oblizivanje petface

ŠTA ČINITI UKOLIKO VAŠ PAS ČESTO LIŽE USNE

Rekli smo da je oblizivanje čin kojim pas nudi pomirenje i predupređenje, tj. sprečavanje eskalacije agresije od strane čoveka ili drugog psa. Međutim, to ne znači da ukoliko nastavite da vičete na psa i on vaše (ili nekog drugog psa) dalje postupke protumači kao opasnost i on neće promeniti ponašanje. Ukoliko ne prihvatite pomirenje, njegova reakcija može da postane i agresivna. Dakle, ukoliko vam pas oblizivanjem da znak da je u stresu i da mu je neprijatno, dajte mu više prostora. Odmaknite se od njega kako bi se opustio, i naravno, prestanite da radite to što je izazvalo takvu reakciju.

PROČITAJTE I:

BOLESTI JETRE KOD PASA: Nije redak slučaj da se uzrok bolesti jetre uopšte ne utvrdi!

Ukoliko se pas više oblizuje prilikom posete veterinaru ili nekom drugom mestu na kom se ponaša nervozno, pokušajte da mu odvratite pažnju. Neka izvede neku jednostavnu radnju ili trik kojem ste ga naučili, a potom ga nagradite. Zvuči neverovatno, ali ne treba tešiti psa kome je nelagodno jer to po pravilu samo pojačava njegov strah ili anksioznost.

Tokom obuke i treninga, čim pas počne da se oblizuje – prekinite aktivnost. Dajte psu komandu koju je već savladao, nagradite ga i završite čas. Kada započnete obuku sledeći put, prilagodite aktivnosti i lekcije sposobnostima ljubimca. Razdelite i skratite lekcije na manje segmente kako bi pas lakše učio. Tako ćete bolje i lakše oblikovati njegovo ponašanje.

oblizivanje petface

Ukoliko vaš ljubimac ima naviku da se oblizuje tokom vašeg obroka, a verujte, to moljenje pre ili kasnije postane iritirajuće i zamorno, morate da radite na promeni njegovog ali i svog ponašanja. Naime, psi koji mole za zalogaj to rade iz navike koju ste im vi nametnuli. Ukoliko imate običaj da tokom svog obroka podelite po neki zalogaj sa svojim ljubimcem on će to veoma brzo usvojiti kao normalno i uobičajeno. Pre svega, prestanite to da radite. Vremenom će, ukolko nije dobio očekivano, odustati. Pokušajte da jedan od od njegovih obroka uskladite sa svojim. Dajte mu njegovu hranu u isto vreme kada je i porodični obrok, naravno na njegovom mestu za jelo. Takođe, možete jedan obrok da mu dajete pre svog obroka kako ne bi bio gladan, ali to ima manje efekta jer se radi o ritualu na koji je naučio, a ne o činjenici da je gladan. Na kraju, tu je i rešenje da tokom svog obroka ljubimca ostavite u drugu prostoriju kako bi sprečili njegove akcije.

oblizivanje petface

Naravno, pored ovih uobičajenih razloga za oblizivanje, moguće je da vaš ljubimac to radi i iz nekog drugog razloga. Pažljivo i strpljivo posmatrajte psa i pokušajte da utvrdite okolnosti u kojima se tako ponaša. Naročito budite oprezni sa mnogim zdravstvenim uzrocima. Ukoliko nisu u pitanju stres, strah od sukoba ili hrana potražite pomoć veterinara.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKraljevo: Ostavili bespomoćno štene na ulici, A OBEZBEĐENJE GA SKLONILO DA GA NE UDARE KOLA!
Sledeći tekstPET ZONA U BEOGRADU: Prvi put poseban KUTAK ZA LJUBIMCE u Beogradu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime