Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Ocicat

Ocicat

0
rase ocicat petface

IME – Ocicat
PREZIME – Kratkodlaka
NADIMAK
VELIČINA – 6 kg
POREKLO – SAD
BOJA – žutosmeđa, boja cimeta i plava
ŽIVOTNI VEK 9-15 godina uz odgovarajuću negu
NARAV – pitoma, dobrodušna i razigrana

Ocicat mačka nastala je potpuno slučajno ukrštanjem sijamske i abesinske mačke, a kasnije i američke kratkodlake mačke od koje je ova rasa nasledila veličinu, atletsku građu i smirenost pa su u mogućnosti da satima budu u jednom položaju i da posmatraju šta se oko njih događa.

Izgled – Izgledom podsećaju na divlju mačku što se kosi s njihovom nežnom naravi. Atletske građe, sa upečatljivim prostrelnim pogledom, glavom klinastog oblika i krupnim, bademastim i pomalo iskošenim očima deluju kao da su uvek spremne za napad.

Karakter i nega – Ocicat mačka karakterom podseća na psa. Lako prihvata komande vlasnika, bilo glasovne ili vizuelne, pa je pogodna za dresuru. Možda ćete morati nekoliko puta da joj ponovite kućna pravila, ali upornost će se na kraju isplatiti. Proveravaće s vremena na vreme da li ste i dalje ostali pri istoj odluci i pravilu i to je jedini razlog zbog kojeg ćete misliti da je možda neposlušna. Nikako nemojte biti agresivni ili je kažnjavati tokom prilagođavanja pravilima, je rmožete postići samo kontraefekat. Očekujte da će vas pratiti gde kuda god da se krećete, jer ova rasa mačke ne voli samo da se izležava ili sedi u krilu. Razdraganost i igra su joj u krvi i očekivaće da se i vi zaigrate sa njom. Iako je samostalna, nemojte je ostavljati dugo samu, a pošto je pogodna za putovanja nećete ni morati da se rastajete. Upotpuniće vam svaki dan pričom kako su provele dan, ali neće biti dosadne. Ukoliko ste energični, stalno u pokretu i tolerantni za mačije ludorije, ova rasa je prava za vas.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKoupari mačka
Sledeći tekstUpala pluća kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime