Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0
otrovno petface

Strah od otrovnih materija koje se nalaze u okolini i sa kojima ljubimci mogu da dođu u dodir je više nego opravdan. Dokaz su gotovo bezbrojni slučajevi trovanja i nažalost, brojna uginuća ljubimaca. Verovali ili ne, najčešća trovanja ljubimaca se dešavaju u kući i to hranom, kućnom hemijom, lekovima i biljkama. Na drugom mestu po učestalosti su trovanja različitim otrovima koji su namenjeni ubijanju glodara i pesticidima sa kojima psi i mačke dolaze u dodir tokom šetnji ili boravka na otvorenim prostorima.

otrovno petface

TROVANJA HRANOM

Postoje namirnice i hrana koja nikako ne bi smela da bude dostupna psima, mačkama pa i sitnim životinjama, kao što su kunići, morski prasići, hrčci ili činčile.

 • Čokolada, bombone i slični slatkiši

Psi izuzetno teško metabolišu sastojke iz kakaa, koji je osnovni sastojak svih čokolada. U zavisnosti od količine čokolade i veličine psa javljaju se simptomi koji variraju od ubrzanog disanja i rada srca, eksitacije pa sve do situacija sa smrtnim ishodom. Gotovo sve ove namirnice sadrže i veće količine šećera koji takođe može da izazove akutno povećanje nivoa šećera u krvi (hiperglikemija) koje može imati fatalne posledice. Ksilitol koji je obavezan sastojak žvaka i razni veštački zaslađivači mogu da izazovu naglo lučenje insulina, što dovodi do malaksalosti, apatije pa i gubitka svesti.

Detaljnije o otrovnim namirnicama za ljubimce pročitajte u tekstu: Hrana koja je opasna za pse i mačke

 • Žitarice u svim oblicima

Hleb, razna peciva čak i kiselo testo koje nije termički obrađeno nisu namirnice kojima su psi, mačke i ostali ljubimci fiziološki prilagođeni. Konzumacija ovih namirnica dovodi do problema sa želucem, jetrom, pankreasom i crevima. Ne sme se zaboraviti ni na prisustvo glutena na koji su mnog ljubimci alergični. Termički neobrađeno kiselo testo u želucu nastavlja proces fermentacije pri čemu se oslobađaju velike količine alkohola i gasova uz neizostavno višestruko povećanje zapremine što može biti fatalno za ljubimca.

 • Sveže voće

Gotovo svi psi vole sveže voće. Tu takođe treba biti oprezan. Preporučuju se jabuke, kruške, dinje, lubenice, banane, kajsije… uglavnom svo sezonsko voće koje pas voli da jede. Oprez od trovanja, je potreban kada se radi o količinama koji pas može da unese. Veća količina šećera koja će se osloboditi ima isti efekat kao i kod unošenja čokoladnih slatkiša. Tu je i opasnost od pesticida kojima je voće tretirano ukoliko pas pojede neoprano voće.

 • Koštunjavo voće

Badem, orasi, pistaći, brazilski i indijski orah nisu namirnice na koje su psi navikli. Oni dovode do problema sa organima za varenje i kao i kod ljudi ponekad ozbiljnih alergijskih reakcija.

Radoznali ljubimci

Ljubimci su po pravilu radoznali. Pojedu ili dođu u kontakt sa svime što je privlačnog mirisa, boje ili što je novo, pa čak i skriveno. Pored toga, izuzetno su raspoloženi da jedu sve što jede i njihov vlasnik.

 • Sveže i suvo grožđe

Ove namirnice su zabranjene, pogotovu psima. Čak i u maloj količini izazivaju oštećenja bubrega.

 • Crni i beli luk

U malim količinama ove namirnice nisu zabranjene u ishrani ljubimaca. Međutim, u većim, mogu da dovedu do poremećaja u krvnoj slici, anemije, poremećaja u radu organa za varenje naročito želuca pa čak i disajnih problema.

 • Alkoholna pića i napici sa kofeinom

Alkohol je izuzetno štetan za organizam ljubimaca. Srećom, žestoka alkoholna pića su im izrazito odbojna ali slatkasti ukusi koje sadrže pivo, razni voćni likeri pa i vino – nisu. Reakcije su različite i ponekad krajnje suprotne. Promene ponašanja mogu biti od egzaltiranosti, ali i agresivnosti, do apatije, malaksalosti, gubitka svesti. Trovanje većom količinom alkohola može dovesti i do smrti ljubimca.

 • Neispravna komercijalna hrana

Ukoliko se hrana namenjena ljubimcima drži u neadekvatnim uslovima i dođe do zagađenja različitim nečistoćama, parazitima, bakterijama, gljivicama, vlagom i sličnim uzročnicima koji mogu da utiču na sastav i karakteristike to takođe može da dovede do pojave simptoma akutnog trovanja. Najčešće  su to poremećaji u varenju, povraćanje, proliv, promene na koži malaksalost i odbijanje hrane.

Kod trovanja hranom posebno treba imati u vidu veličinu i telesnu masu ljubimca. Ona je u direktnoj korelaciji sa količinom toksičnih materija koje je ljubimac uneo. To znači da količine koje su primerene ljudima imaju mnogostruko jače i brže dejstvo na naše ljubimce pa su i posledice drastičnije.

Terapija

Terapija kod trovanja je uglavnom simptomatska. Koriste se protivotrovi, absorbensi (medicinski ugalj) lekovi protiv dijareje, povraćanja i povišene temperature, nadoknada tečnosti infuzijama i korekcija ishrane.

otrovno petface

TROVANJA HEMIJSKIM SREDSTVIMA

Hemijska sredstva koja se nalaze u našim domovima predstavljaju veliku opasnost za kućne ljubimce. Najčešća trovanja različitim deterdžentima, osveživačima i drugim sredstvima za održavanje higijene su posledica oralnog konzumiranja, pijenjem ili lizanjem ali nisu retka ni ona do kojih dolazi udisanjem isparenja otrovnih materija.

 • Sredstva za higijenu

Ova sredstva sadrže materije koje su krajnje opasne za kućne ljubimce. Uglavnom sva sadrže veće ili manje koncentrate hlorovodonične ili sumporne kiseline, derivate nafte pa čak i arsen. U ova sredstva spadaju tečnosti za pranje podova i sanitarija (Domestos, Ajaks, Mr.Proper…) i preparati za čišćenje nameštaja i pranje prozora. Tečni deterdženti za pranje sudova i rublja, šamponi za kosu i kupanje sa različitim mirisima su takođe opasni. Sva ova sredstva izazivaju povraćanje, proliv, bolove u stomaku čak i krv u stolici. Prisutni su umor, letargija, pad telesne temperature, gubitak apetita i svesti.

 • Boje, lakovi, hemijski razređivači i produkti nafte

Benzin i kerozin koji se mogu naći gotovo u svim domaćinstvima uz razne farbe, boje, lakove, razređivače i voskove predstavljaju nešto drugačiju opasnost po ljubimce. Prava opasnost preti od isparenja i direktnog kontakta kožom. Materije kao što su benzen i terpentin su veoma isparljivi i udisanje izaziva pneumonitis. Radi se o otoku pluća koji ima veoma ozbiljne posledice. Kada je reč o nafti, benzinu ili kerozinu uglavnom izazivaju reakcije na koži koje mogu biti krajnje opasne. To su korozivne materije koje izazivaju različita oštećenja kože kao što su iritacija, crvenilo, isušivanje ali i drastičnije povrede koje se manifestuju i vrlo dubokim ranama. Kod ovih trovanja se ne preporučuje izazivanje povraćanja jer može da dođe do ponovnog udisanja otrovnih materija iz ispovraćanog sadržaja pa se ciklus ponavalja.

 • Antifriz

Antifriz sadrži etilen-glikol koji je veoma toksičan za kućne ljubimce. Slatkastog je ukusa pa se predpostavlja da ga zato ljubimci ližu kada za to imaju priliku. Trovanje antifrizom je veoma često, a izaziva poremećaje u radu vitalnih organa. Na prvom mestu su srce, jetra, bubrezi ali i nervne ćelije. Manje od 100 ml antifriza može da ozbiljno otruje psa srednje veličine.

Detaljnije o trovanjima antifrizom pročitajte u tekstu: Trovanje antifrizom kod pasa

otrovno petface

TROVANJA OTROVIMA ZA GLODARE

Ovi otrovi se nazivaju rodenticidi. Koriste se četiri vrste ovih otrova koji su podeljeni po načinu delovanja. Postoje AKUTNI OTROVI – veoma toksični, brzo delujući, ANTIKOAGULANTI – imaju odloženo i kumulativno dejstvo, HEMOSTERILIZANTI – sa selektivnim učinkom i PLINOVI – koji deluju putem respiratornog unosa sa brzim delovanjem. Naši ljubimci su najčešće u dodiru sa akutnim i antikoagulantnim otrovima. U zavisnosti od načina dejstva zavisi i brzina kojom se ispoljavaju simptomi. Većina akutnih otrova sadrži strihnin koji čak i u malim količinama izaziva dramatične efekte. Simptomi su uočljivi već posle nekoliko minuta i veoma često dolazi do smrti ukoliko se ne ukaže adekvatna pomoć. Dolazi do grča mišića koji omogućavaju disanje pa dolazi do gušenja.

Antigoagulanti imaju nešto drugačije dejstvo. U svom sastavu imaju supstance koje sprečavaju sintezu protrombina i drugih faktora koji utiču na koagulaciju krvi pa dolazi do masivnog unutrašnjeg krvarenja koje obično dovodi do smrti ukoliko se ne ukaže pravovremena pomoć. Simptomi su malaksalost, bolovi u abdomenu, zglobovima, leđima, krvarenja iz nosa, desni i krvarenja po ko­ži. Takode mo­že da dođe do krvarenja u drugim organi­ma, mozgu, perikardu, nadbubregu i retini.

Kako postupati u situacijama kada se ljubimac otruje ovom vrstom otrova pročitajte u tekstu: Trovanje pasa – otrovi protiv glodara

TROVANJA PESTICIDIMA

Najčešće trovanje pesticidima koji su široko primenjeni u poljoprivredi, a posebno u voćarstvu se odnosi na trovanje pesticidom pod nazivom kreozan. Simptomi su vrlo povišena telesna temperatura žrtve, izraženo dahtanje, ponekad povraćanje. Pored toga javlja se pojačano lučenje pljuvačke i  malaksalost. Ovaj otrov će kod pasa izazivati temperaturu čak i do 42 C, što dovodi  i do vrlo brzog smrtnog ishoda. Potrebne su veoma male količine otrova koji je dovoljno i udahnuti da dovedu do fatalnog ishoda.

Sve o kreozanu, simptomima, dijagnostici i lečenju saznajte u tekstu: Kreozan:“tihi ubica“ naših ljubimaca

otrovno petface

TROVANJA LEKOVIMA

Nažalost, nema doma koji nije dobro snabdeven svojevrsnom „kućnom apotekom“. Podaci govore da je više od 50% slučajeva trovanja kod ljubimaca rezultat upravo lekovima koje vlasnici drže u domu. Posebno su opasni lekovi za bolove, bolesti srca, smirenje, spavanje, antidepresivi… Doduše, nema leka koji nije potencijalno otrovan sa pse i mačke u zavisnosti od količine koju konzumira. U zavisnosti od leka koji je dospeo u organizam simptomi su: povraćanje, proliv, bol u abdomenu, letargija, promena rada srca i  kolaps.

Koji su to sve lekovi koji su opasni za pse i mačke, simptomima, dijagnostici i lečenju saznajte u tekstu: Šta raditi ako se pas otruje lekovima

TROVANJA BILJKAMA

Više od 50 vrsta ukrasnog bilja i cveća koje se nalazi u našim domovima je opasno za ljubimce. Ako se tome dodaju i biljke koje rastu na prostorima po kojima šetamo naše pse nije ni čudo što se veliki broj vlasnika obraća veterinaru upravo zbog trovanja biljkama. Znaci koji mogu da ukazuju na trovanje biljkama su: izraženo slinjenje i balavljenje, iritacija sluzokože očiju i usana, mučnina, povraćanje, proliv, disajne smetnje i još mnogi drugi u zavisnosti od biljke sa kojom je ljubimac imao kontakt. Pogledajte koje su to biljke otrovne za kućne ljubimce u tekstu: Trovanje biljkama: biljke koje su i te kako otrovne po naše pse

Kao što smo naveli spisak otrovnih materija u domovima i okruženju je zaista veliki. Zbog toga obratite pažnju na ponašanje svog ljubimca, obezbedite prostor u kojem živi, pratite ga prilikom šetnji i na svaki način smanjite rizik od kontakta sa otrovnim materijama. Sve to nije baš tako lako, ali imajte u vidu činjenicu da posledice trovanja po pravilu nisu nimalo naivne, a ponekad su i fatalne.

otrovno petface

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.