Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0
otrovno petface

Strah od otrovnih materija koje se nalaze u okolini i sa kojima ljubimci mogu da dođu u dodir je više nego opravdan. Dokaz su gotovo bezbrojni slučajevi trovanja i nažalost, brojna uginuća ljubimaca. Verovali ili ne, najčešća trovanja ljubimaca se dešavaju u kući i to hranom, kućnom hemijom, lekovima i biljkama. Na drugom mestu po učestalosti su trovanja različitim otrovima koji su namenjeni ubijanju glodara i pesticidima sa kojima psi i mačke dolaze u dodir tokom šetnji ili boravka na otvorenim prostorima.

otrovno petface

TROVANJA HRANOM

Postoje namirnice i hrana koja nikako ne bi smela da bude dostupna psima, mačkama pa i sitnim životinjama, kao što su kunići, morski prasići, hrčci ili činčile.

  • Čokolada, bombone i slični slatkiši

Psi izuzetno teško metabolišu sastojke iz kakaa, koji je osnovni sastojak svih čokolada. U zavisnosti od količine čokolade i veličine psa javljaju se simptomi koji variraju od ubrzanog disanja i rada srca, eksitacije pa sve do situacija sa smrtnim ishodom. Gotovo sve ove namirnice sadrže i veće količine šećera koji takođe može da izazove akutno povećanje nivoa šećera u krvi (hiperglikemija) koje može imati fatalne posledice. Ksilitol koji je obavezan sastojak žvaka i razni veštački zaslađivači mogu da izazovu naglo lučenje insulina, što dovodi do malaksalosti, apatije pa i gubitka svesti.

Detaljnije o otrovnim namirnicama za ljubimce pročitajte u tekstu: Hrana koja je opasna za pse i mačke

  • Žitarice u svim oblicima

Hleb, razna peciva čak i kiselo testo koje nije termički obrađeno nisu namirnice kojima su psi, mačke i ostali ljubimci fiziološki prilagođeni. Konzumacija ovih namirnica dovodi do problema sa želucem, jetrom, pankreasom i crevima. Ne sme se zaboraviti ni na prisustvo glutena na koji su mnog ljubimci alergični. Termički neobrađeno kiselo testo u želucu nastavlja proces fermentacije pri čemu se oslobađaju velike količine alkohola i gasova uz neizostavno višestruko povećanje zapremine što može biti fatalno za ljubimca.

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.