Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0
otrovno petface

Strah od otrovnih materija koje se nalaze u okolini i sa kojima ljubimci mogu da dođu u dodir je više nego opravdan. Dokaz su gotovo bezbrojni slučajevi trovanja i nažalost, brojna uginuća ljubimaca. Verovali ili ne, najčešća trovanja ljubimaca se dešavaju u kući i to hranom, kućnom hemijom, lekovima i biljkama. Na drugom mestu po učestalosti su trovanja različitim otrovima koji su namenjeni ubijanju glodara i pesticidima sa kojima psi i mačke dolaze u dodir tokom šetnji ili boravka na otvorenim prostorima.

otrovno petface

TROVANJA HRANOM

Postoje namirnice i hrana koja nikako ne bi smela da bude dostupna psima, mačkama pa i sitnim životinjama, kao što su kunići, morski prasići, hrčci ili činčile.

  • Čokolada, bombone i slični slatkiši

Psi izuzetno teško metabolišu sastojke iz kakaa, koji je osnovni sastojak svih čokolada. U zavisnosti od količine čokolade i veličine psa javljaju se simptomi koji variraju od ubrzanog disanja i rada srca, eksitacije pa sve do situacija sa smrtnim ishodom. Gotovo sve ove namirnice sadrže i veće količine šećera koji takođe može da izazove akutno povećanje nivoa šećera u krvi (hiperglikemija) koje može imati fatalne posledice. Ksilitol koji je obavezan sastojak žvaka i razni veštački zaslađivači mogu da izazovu naglo lučenje insulina, što dovodi do malaksalosti, apatije pa i gubitka svesti.

Detaljnije o otrovnim namirnicama za ljubimce pročitajte u tekstu: Hrana koja je opasna za pse i mačke

  • Žitarice u svim oblicima

Hleb, razna peciva čak i kiselo testo koje nije termički obrađeno nisu namirnice kojima su psi, mačke i ostali ljubimci fiziološki prilagođeni. Konzumacija ovih namirnica dovodi do problema sa želucem, jetrom, pankreasom i crevima. Ne sme se zaboraviti ni na prisustvo glutena na koji su mnog ljubimci alergični. Termički neobrađeno kiselo testo u želucu nastavlja proces fermentacije pri čemu se oslobađaju velike količine alkohola i gasova uz neizostavno višestruko povećanje zapremine što može biti fatalno za ljubimca.

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1
2
3
4
Prethodni tekstBila je zakazana EUTANAZIJA, prognoze su loše, ali jedna žena ne odustaje od ovog psa!
Sledeći tekstUPOZNAJTE SVJETLANU, koja je upravo zaposlena kao “šefica mačaka”!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime