Naslovna PETOPEDIJA PSI SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

0
  • Sveže voće

Gotovo svi psi vole sveže voće. Tu takođe treba biti oprezan. Preporučuju se jabuke, kruške, dinje, lubenice, banane, kajsije… uglavnom svo sezonsko voće koje pas voli da jede. Oprez od trovanja, je potreban kada se radi o količinama koji pas može da unese. Veća količina šećera koja će se osloboditi ima isti efekat kao i kod unošenja čokoladnih slatkiša. Tu je i opasnost od pesticida kojima je voće tretirano ukoliko pas pojede neoprano voće.

  • Koštunjavo voće

Badem, orasi, pistaći, brazilski i indijski orah nisu namirnice na koje su psi navikli. Oni dovode do problema sa organima za varenje i kao i kod ljudi ponekad ozbiljnih alergijskih reakcija.

Radoznali ljubimci

Ljubimci su po pravilu radoznali. Pojedu ili dođu u kontakt sa svime što je privlačnog mirisa, boje ili što je novo, pa čak i skriveno. Pored toga, izuzetno su raspoloženi da jedu sve što jede i njihov vlasnik.

  • Sveže i suvo grožđe

Ove namirnice su zabranjene, pogotovu psima. Čak i u maloj količini izazivaju oštećenja bubrega.

  • Crni i beli luk

U malim količinama ove namirnice nisu zabranjene u ishrani ljubimaca. Međutim, u većim, mogu da dovedu do poremećaja u krvnoj slici, anemije, poremećaja u radu organa za varenje naročito želuca pa čak i disajnih problema.

  • Alkoholna pića i napici sa kofeinom

Alkohol je izuzetno štetan za organizam ljubimaca. Srećom, žestoka alkoholna pića su im izrazito odbojna ali slatkasti ukusi koje sadrže pivo, razni voćni likeri pa i vino – nisu. Reakcije su različite i ponekad krajnje suprotne. Promene ponašanja mogu biti od egzaltiranosti, ali i agresivnosti, do apatije, malaksalosti, gubitka svesti. Trovanje većom količinom alkohola može dovesti i do smrti ljubimca.

  • Neispravna komercijalna hrana

Ukoliko se hrana namenjena ljubimcima drži u neadekvatnim uslovima i dođe do zagađenja različitim nečistoćama, parazitima, bakterijama, gljivicama, vlagom i sličnim uzročnicima koji mogu da utiču na sastav i karakteristike to takođe može da dovede do pojave simptoma akutnog trovanja. Najčešće  su to poremećaji u varenju, povraćanje, proliv, promene na koži malaksalost i odbijanje hrane.

Kod trovanja hranom posebno treba imati u vidu veličinu i telesnu masu ljubimca. Ona je u direktnoj korelaciji sa količinom toksičnih materija koje je ljubimac uneo. To znači da količine koje su primerene ljudima imaju mnogostruko jače i brže dejstvo na naše ljubimce pa su i posledice drastičnije.

Terapija

Terapija kod trovanja je uglavnom simptomatska. Koriste se protivotrovi, absorbensi (medicinski ugalj) lekovi protiv dijareje, povraćanja i povišene temperature, nadoknada tečnosti infuzijama i korekcija ishrane.

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.