Naslovna VESTI PSI VOĆE i POVRĆE koje je OTROVNO po vašeg psa

VOĆE i POVRĆE koje je OTROVNO po vašeg psa

0
otrovno petface

Iako psi vole često da jedu ljudsku hranu, ona zapravo i nije tako dobra po njih i svašta može biti otrovno. Nema problema ukoliko vaš ljubimac pojede neko parče mesa, već problem nastaje ukoliko se desi da pojedu voće ili povrće, jer se onda morate zapitati da li je to sigurno za njega.

otrovno petfaceIako postoji dosta vrsta voća i povrća koji vaši psi mogu jesti bez bojazni da će im to naškoditi, postoji neko voće i povrće koje može biti otrovno kada se pojede.

Pročitajte još: OPREZ: Antifriz za automobil može ubiti vašeg ljubimca!

Grožđe

Ovo voće može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 časa nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem.

Paradajz

Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme kada se jede. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

otrovno petfaceBeli i crni luk

Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu, blede i stanjene desni.

Semenke voća

Ovo uključuje sve semenke počevši od višanja, šljiva, kajsija do nektarina. Osim očigledne opasnosti od gušenja, semenjke mogu izazvati digestivnu opstrukciju, a sadrže i cijanid. Srčani udar je moguć u roku od dva dana ukoliko se problem ne reču. Simptomi trovanja cijanidom uključuju raširene zenice, hiperventilaciju, šok, povraćanje, srčanu aritmiju i iritaciju kožu.

Pročitajte još: PARAĆIN: „Centar grada je preplavljen telima otrovanih pasa. Ovo nikad nisam video“!

Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas pojeo bilo koju od ovih toksičnih vrsta hrane, pozovite veterinara odmah. Takođe, imajte u vidu da je ovo samo nekoliko najčešćih biljaka sa kojima psi imaju problema, ali da je lista mnogo duža.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNesvakidašnja PRIJATELJSTVA u životinjskom svetu
Sledeći tekstIzglasan ovogodišnji NAJRUŽNIJI PAS NA SVETU

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime