Naslovna VESTI Ovaj pacov je HEROJ, odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost! (VIDEO)

Ovaj pacov je HEROJ, odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost! (VIDEO)

0

Afrički džinovski torbasti pacov Magava odlikovan je prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži.

Magava je otkrio 39 mina i 28 komada druge neeksplodirane municije. Britansko veterinarsko humanitarno udruženje PDSA uručilo mu je zlatnu medalju za “njegovu požrtvovanu dužnost u spasavanju života i čišćenju smrtonosnih mina u Kambodži”, prenosi BBC.

U POODMAKLOJ TRUDNOĆI OSTALA JE NA ULICI: A onda je postala ZVEZDA!

U zlatnu medalju su ugravirane reči: “Za hrabrost ili posvećenost dužnosti”. Od 30 životinja koje su dobile orden, Magava je prvi pacov.

Sedmogodišnji glodar obučen je od strane belgijske humanitarne organizacije “Apopo”, sa sedištem u Tanzaniji. Ta organizacija još od 90-ih godina obučava džinovske afričke torbaste pacove, poznate kao “herojske pacove”, da otkrivaju nagazne mine i tuberkulozu kod ljudi.

LJUBIMCI su bolji od LEKOVA ZA SMIRENJE: Samo ih volite beskrajno, a oni će vam dati sebe

– Ova zlatna medalja je velika čast za nas, ali takođe i za stanovnike Kambodže i za sve ljude širom sveta koji se suočavaju sa opasnostima nagaznih mina – rekao je izvrši direktor “Apopa” Kristof Koks.

Magava, koji je odgajen u Tanzaniji, teži oko 1,2 kilograma i dugačak je 70 centimetara. Iako je veći i teži od drugih vrsta pacova, Magava je i dalje dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine ako pređe preko njih.

Pacovi se obučavaju da pomoću svog izuzetnog njuha otkriju hemijska jedinjenja u eksplozivima i ignorišu metal u zemlji, koji često usporava ljudske ekipe deminera. Kada pronađu eksplozivnu napravu, pacovi počnu da grebu po površini da bi uzbunili ljudske kolege.

Magava može da pretraži polje veličine teniskog terena za samo 20 minuta, za šta je čoveku sa detektorom metala potrebno između jednog i četiri dana. Inače, procenjuje se da u Kambodži ima i do šest miliona nagaznih mina.

Izvor: BBC

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst28 BEOGRADSKIH LABUDOVA UGINULO ZBOG KANALIZACIJE?! Evo šta je pokazala analiza vode!
Sledeći tekstInfluenserka TRAŽILA BESPLATAN RUČAK – restoran donirao novac Udruženju za zaštitu životinja!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime