Naslovna VESTI ZAUVEK ZBOGOM: Uginuo Daglas, papagaj iz filma Pipi Duga Čarapa!

ZAUVEK ZBOGOM: Uginuo Daglas, papagaj iz filma Pipi Duga Čarapa!

0
Papagaj Daglas petface

Papagaj Daglas, zvezda popularnog dečijeg filma o avaturama Pipi Duge Čarape, uginuo je u 51. godini života. Daglas, mužjak crveno-plave are, igrao je ulogu ženke Rozalinde, pripadnice bande pirata koji su zarobili oca Pipi Duge Čarape, Efraima, u južnim morima 1970. godine.

Doktor zoološkog vrta Karlsrue u Nemačkoj, Matijas Rajšmit, rekao je da je papagaj uginuo u dubokoj starosti, ležeći na njegovoj ruci.  

NIJE IZDRŽAO: Bono, izgladneli pas, uginuo u zagrljaju volonterke!

Posle decenija filmske i TV slave, Daglas je prebačen u zatvoreni prostor u Folk parku u Malmeu, ali u Švedskoj nije mogao da nađe mir.

Papagaj Daglas petface

Još 2003. godine vlasti su odlučile da Daglas mora da bude uspavan zbog nepostojanja dokumentacije o legalnom uvozu iz Brazila. To je izazvalo „burne proteste”, a zoološki vrt Karlsrue je na Fejsbuk stranici pozvao na potpisivanje peticije da mu se poštedi život. Potpisalo ju je 50.000 ljudi, uključujući i glumicu Inger Nilson, koja je glumila Pipi. Imao je sreće pošto je bivši vlasnik uspeo da dokaže da je Dauglas bio legalan imigrant.

Oglasili se vlasnici psa, koji je greškom stjuardese uginuo u avionu!

Međutim, Švedski odbor za poljoprivredu je kasnije presudio da je kavez za ptice u Malmeu premali, pa se činilo da je Daglasov život ponovo u opasnosti. No ovog puta su desetine zooloških vrtova ponudile Daglasu novi dom. U Karlsrue se preselio u maju 2016. godine, gde su ga dočekali gradonačelnik i dečiji hor. Daglas je ubrzo postao jedan od glavnih atrakcija zoološkog vrta.

Papagaj Daglas petface

Daglasa će pamtiti svi iz zoološkog vrta koji su se brinuli o njemu. Njegov stari čuvar iz Malmea, Frenk Madsen, kaže da je Daglas znao 50 reči, a njegova odgajivačica u nemačkom zoološkom vrtu Marija Rasel, pamtiće ga kao „jaku ličnost” sa kojom je razvila „pravo prijateljstvo”.

ZBOGOM!

Izvor: www.bbc.com/serbian

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst6 znakova koji govore da mačka ima PROBLEME SA URINARNIM TRAKTOM!
Sledeći tekstVerovatno je TRENIRAN ZA BORBE, živeo je na lancu, sada je star, a spasiocima govore da ga eutanaziraju…

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime