Naslovna VESTI RODE UGROŽENE: Rode ginu od struje na dalekovodima Srbije!

RODE UGROŽENE: Rode ginu od struje na dalekovodima Srbije!

0
rode ugrozene petface

Ugroženost roda u našoj zemlji je sve veća. Rode stradanju na različite načine, od strujnog udara ili prosto ubijanjem od strane ljudi. Na svom putu kroz Srbiju nailaze na mnoštvo prepreka koje im ugrožavaju život.

Rode su ugrožene mahom od struje, obzirom na to da se na kablovima i žicama neretko zadržavaju duž svog puta kroz Srbiju. U našoj zemlji ima na desetine hiljada niskonaponskih dalekovoda, često neizolovanih i tako kobnih po život roda.

rode ugrozene petface

Kod Futoga nedavno je pronađeno pet mrtvih, belih roda. Rode stradaju u mnogim mestima u Vojvodini i širom Srbije. Stradaju u Vršcu, Alibunaru, Mirijevu, Elemiru, Zasavici i u Paraćinu. Rode su svirepo ubijane u Mačvanskoj Mitrovici i kod Niša.

VRAĆAJU SE RODE: Stigao Prvoje – mužjak bele rode se vratio u svoje selo!

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da su u poslednjih 15 godina udruženja za zaštitu ptica i prirode postavila preko 300 platformi za bezbedno sletanje i odmor roda. Platforme su postavljene na stubove za prenos električne energije, mahom u Vojvodini.

-Sada je period intenzivne selidbe ptica i mi apelujemo na građane i institucije da nam prijave svaki slučaj uginuća od elektrokucije (smrt od strujnog udara) roda i drugih ptica kako bismo zajedničkim snagama mapirali stubove „ubice“ i time doprineli da se što pre izoluju i učine bezbednim za živi svet, piše u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

rode ugrozene petface

Bele rode dugovečne price

Bele rode su ptice dugog životnog veka i prosečna dužina života u prirodi je u proseku 16 godina. Ipak, najstarija obeležena roda živela je 39 godina u Švajcarskoj, a sledeći rekord drži roda iz Francuske sa 34 godine i 10 meseci života. U zarobljeništvu, kada nisu izložene nedostatku hrane ili drugim ugrožavajućim faktorima, ptice mogu živeti i duže, kaže ornitolog Nenad Šetina za Jutarnji.

Rode se kreću tako što lete u krugovima iznad tla. Kada lete ispruže noge, a kljun i vrat usmere unapred. Oglašavaju se tako što klepeću kljunom. Nose od 4 do 6 jaja i oba roditelja leže na jajima, brinu o mladuncima između 28 i 31 dan.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHOROR U GALENICI: Pronađen minijaturni pas sa odsečenim ušima!
Sledeći tekstUPOZORAVAMO: Ako ste na 6 od 10 tvrdnji odgovorili sa OVO SAM JA – vi ste strastveni ljubitelj životinja!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime