Naslovna VESTI PSI ZAMISLITE, OVAJ PAS PREPOZNAJE ČAK 90 IGRAČAKA: Može i da razvrsta igračke...

ZAMISLITE, OVAJ PAS PREPOZNAJE ČAK 90 IGRAČAKA: Može i da razvrsta igračke po vrsti

0
viski border koli

Viski, Border koli iz Norveške pored toga što je naučio imena svojih igračaka zna i da ih rasporedi u različite grupe: konopce, loptice, frizbije i prstenove. Ok, reći ćete, psi se mogu naučiti mnogim veštinama, ali pazite sada – Viski ovo sve zna a da nije posebno obučavan!

Zapravo, njegov vlasnik, Helge Svela se igrao sa Viskijem tako što bi mu govorio da donese neku igračku po imenu, a potom se igrao sa tom igračkom. On nije profesionalni trener ali je provodio dosta vremena sa Viskijem.

viski uči reči

Koliko puta mačka može da se OMACI TOKOM JEDNE GODINE?

Ovo je podstaklo Dr. Klaudiju Fugacu i Dr. Adama Miklošija, stručnjake za ponašanje pasa da detaljnije istraže ovu Viskojevu sposobnost. Otkrili su da ovaj pas može da ispravno odabere igračku iz grupe od 16-20 različitih igračaka za 54 od 59 igračaka! Zanimljivo je da se naziv svake igračke sastojao od imenice i prideva. Dakle, radilo se o „malom frizbiju“, „crvenoj lopti“ ili „žutom prstenu“.

viski sa istraživačem

Ono što je istraživače posebno interesovalo je pitanje da li Viski razume koncept kategorija igračaka kao što su „lopta“ ili „konopac. Testovi su pokazali da on ispravno bira odgovarajuću igračku od 4 ponuđene kategorije u 50% slučajeva. Ovakav uspeh je zabeležen samo kod posebno obučavanih pasa. Međutim, interesantno je bilo zapažanje da je ovakav uspeh Viski postizao tek ukoliko bi se prethodno igrao sa njima.

KAKO PRIĆI TUĐEM PSU: Većina napada i ugriza se dogodi kada neoprezno priđemo psu!

Ipak, jedan test Viski nije završio do kraja. Kada su pokušali da istraže da li ovaj neverovatni pas razume i koncept boje, morali su posle 13 pokušaja da prekinu testiranje. Naime, Viski je počeo da pokazuje znake uznemirenosti i stresa. Počeo je da cvili, laje i da ubrzano diše. Istraživači su prekinuli testiranje i pustili Viskija da se odmara i uživa u igri bez pritiska. Inače, on je do tog trenutka 3 puta ispravno izabrao boju na osnovu komande „Donesi tu i tu boju“.

border koli viski

Kako god, istraživači su se ponovo uverili u velike intelektualne mogućnosti pasa. Ukoliko im se pokloni poverenje i uloži dosta vremena i strpljenja, oni mogu naučiti gotovo sve. Ne radi se tu samo o slepoj poslušnosti već i visokom nivou razumevanja i shvatanja koncepta stvarnosti koja ih okružuje. Dakle, samo napred, igrajte se, učite zajedno i vaš ljubimac će biti spreman za neverovatne podvige.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFENOMENALNO: SLUŽE I ŠTITE – ČAK I PAČIĆE: Policajci zajedno sa pačićima traže mamu patku!
Sledeći tekstNEVEROVATNO: MAČKA SA MAČETOM TRAŽI POMOĆ LEKARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime