Naslovna PETOPEDIJA PSI PITALI STE SE: Šta znače položaji u kojima VAŠ PAS MOKRI?

PITALI STE SE: Šta znače položaji u kojima VAŠ PAS MOKRI?

0
vas pas mokri petface

Mokrenje kod pasa ima dvostruku funkciju. Naravno, prva je eliminacija urina iz organizma što je fiziološki uslovljeno, a druga je više psihološka – obeležavanje teritorije. Smatra se da i mužjaci i ženke mirisom urina obeležavaju prostor, a da je to ponašanje nešto češće kod mužjaka. Mnogi vlasnici ženki koje pokazuju dominantno ponašanje se sa ovim ne slažu. Gotovo svi koji obeležavaju prostor uriniraju na objektima koji su postavljeni vertikalno. Stabla drveća, stubovi saobraćajnih znakova, bandere,  visoki zidovi – što viši objekat i više uriniranje to zanjih – bolje! Zapravo, urin prilikom slivanja pokriva veću površinu i ostavlja snažniju poruku svakom sledećem psu koji kasnije tuda prođe. Visoko uriniranje čak može učiniti da pas izgleda mnogo veći nego što zapravo jeste!

PROČITAJTE I:

Kako bezbedno ostaviti PSA SAMOG U KUĆI?

Jednim istraživanjem iz 70-tih godina prošlog veka je utvrđeno čak 12 uobičajenih položaja koje zauzimaju psi prilikom uriniranja. 6 je osnovnih položaja, a ostalih 6 predstavljaju kombinaciju dva osnovna položaja.

  • Stojeći normalno – sve vam je jasno
  • Nagnuto unapred – telo se naginje u napred dok su zadnje noge ispružene
  • Zadnji deo malo spušten – zadnje noge malo savijene na dole i ostaju ispod tela
  • Čučanj – zadnje noge zgrčene kako bi zadnji deo tela bio što bliže tlu. Leđa su uspravna, a često se dešava da prednje noge služe kao oslonac kako bi zadnje noge bile u vazduhu ne dodirujući podlogu
  • Lučni položaj – zadnje noge raširene i savijene kako bi zadnji deo tela bio što bliži podlozi. Leđa su zaobljena a rep podignut od podloge
  • Podizanje noge – jedna zadnja noga je podignuta u vazduh i drži se niže ili više od podloge

vas pas mokri petface

Zanimljivo je da su muški pripadnici pasa prilično nemaštoviti. Oni uglavnom zauzimaju stav gde stoje normalno ili s podizanjem noge. Ženke, s druge strane koriste gotovo sve položaje, neretko u različitim situacijama koristeći i neku od brojnih kombinacija osnovnih položaja. Ovo je utvrđeno kod odraslih i najčešće nesterilisanih pasa.

PROČITAJTE I:

IDEALNI PSI ZA TRČANJE: Volite trčanje u prirodi, nećete biti sami!

Položaj koji pas zauzima prilikom mokrenja zavisi od pola, starosti, reproduktivnog statusa pa i lokaciji životnog prostora. Za vlasnika je gotovo potpuno nevažno koju poziciju zauzima njegov ljubimac. Naravno ovo je vezano i za karakter i temperament psa pa nije čudno ukoliko i mali psi zauzimaju položaj koji će im omogućiti da mlaz urina izbace na veliku visinu. Jednostavno, oni se osećaju mnogo veći nego što jesu i žele da svima stave do znanja ko je vladar okoline.

vas pas mokri petface

Ono na šta vlasnici treba da obrate pažnju je promena uobičajenog položaja prilikom mokrenja. Ona može da ukazuje na postojanje nekog problema sa urinarnim traktom, pogotovu ukoliko mokrenje izaziva bol ili se dešava da pas ima smetenje sa ispuštanjem tečnosti. U tom slučaju treba što pre potražiti pomoć veterinara.

vas pas mokri petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDOBITNICI NAGRADA Petface foto konkursa „Zima, Zima – Pa Šta!“
Sledeći tekstSANDRINA PORUKA KOMŠIJAMA: Pustite životinje na miru, ako već nećete da im pomognete!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime