Naslovna VESTI POVREDE KOD ZMIJE: Koliko su opasne povrede kod zmija kućnih ljubimaca?

POVREDE KOD ZMIJE: Koliko su opasne povrede kod zmija kućnih ljubimaca?

0
povrede kod zmije petface

Ljubitelji zmija obično su jako slabo informisani o tome šta je sve potrebno jednom takvom ljubimcu za lagodan život. Ne prepoznaju simptome bolesti i ne umeju da im naprave prostor kakav treba. Zmijama je potreban dobro uređen terarijum kako ne bi došlo do bolesti, treba ih čistiti od unutrašnjih i spoljašnjih parazita i čuvati od povreda. Da, da od povreda. Iako zmija obitava u svom terarijumu može zaraditi ozbiljne povrede.

Pazite na opekotine vaše zmije

Vaše zmije mogu da zadobiju ozbiljne opekotine ako se odmaraju na vrućem kamenju, pored keramičkih grejača ili ako dođu u dodir sa sijalicom. Njihov nervni sistem može da ih prevari, pa će tako ponovo leći na vruć kamen ili će ići blizu sijalica, ma koliko se puta do tada opekli.

povrede kod zmije petface

Budite pažljivi i prekrijte sijalicu ili grejač žicom, ali to uradite tako da se vaš ljubimac ne može povrediti. Koristite termostatičke grejače postavljene ispod terarijuma kako biste postigli dovoljnu temperaturu za vašeg ljubimca.

Ako dođe do opekotina možete ga tretirati antibakterijskim melemom za opekotine. Naravno, obratite se veterinaru za tačnu terapiju.

Mladić (29) dresira zmije i druži se čak i sa onim najopasnijim!

U razgovoru sa veterinarom objašnjeno nam je da se opekotine zmija leče kao i kod ljudi, antibakterijskim melemom. Problem pri lečenju je način i kretanje zmije. Zato se u praksi na specifične načine stavljaju gaze ili zavoji na mesto opekotine kako bi melem mogao da deluje.

Čuvajte zmiju od opasne hrane

Zmije će prihvatiti ubijenog miša ili pacova, zapravo većina hoće. I pored te činjenice mnogi vlasnici se odlučuju da hrane ovakve ljubimce živim životinjama. To je dozvoljeno jedino u slučaju da je to jedini način ishrane. Međutim, ne treba davati zmiji hranu ukoliko nije gladna. Zmija ima slab odbrambeni sistem i glodar može da joj nanese ozbiljne povrede ukoliko duže ostane živ uz situ zmiju.

povrede kod zmije petface

Reptili se ne trude često da savladaju agresivan plen. Ako je ujeden za oko može da oslepi ili ukoliko se uplaši, moguće je odbijanje takvog plena. Infekcija usne duplje može da bude izazvana ogrebotinom ili ujedom na desnima ili unutrašnjoj strani usta.

JEZIVO: Vlasnica spavala sa zmijom, dok nije shvatila da njen ljubimac želi da je pojede!

U slučaju ujeda glodara obavezno potražiti pomoć veterinara.

Rane se leče tako što se hirurški saniraju i čiste. U dosadašnjoj veterinarskoj praksi u našoj zemlji postojao je slučaj da je glodar toliko povredio zmiju da joj je došao do kičmenog stuba. Sve se to dogodilo bez reakcije zmije koje imaju slabe odbrambene mehanizme.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.