Naslovna VESTI PSI Mila i Čemp „razbijaju“ predrasude o pitbulovima!

Mila i Čemp „razbijaju“ predrasude o pitbulovima!

2
predrasude o pitbulovima petface

Predrasude o pitbulovima jesu razlog zbog kojeg je ova rasa dugo godina diskriminisana, a u pojedinim zemljama su donete i zabrane držanja i usvajanja ovih pasa. Naime, uvreženo je mišljenje da su pitbulovi psi kojima je agresivnost i borbenost u krvi i koji su zbog toga podesni da budu samo psi za borbe. Međutim, ono o čemu malo ko misli je da su za neadekvatno ponašanje pasa krivi isključivo neodgovrni ljudi koji su ih zlostavljali i malteritrali, a sve to u cilju sticanja prihoda. Kada se pitbul odgaja i vaspitava u okviru porodice, radi se o mirnom i lojalnom ljubimcu, kome se nećete plašiti da ostavite svoju bebu na čuvanje.

Predstavljamo vam priču koja će vas bar za trenutak naterati da se zamislite, a ko zna možda uspemo i da razbijemo predrasude o pitbulovima kao „opasnoj i krvoločnoj rasi“. Reč je o Champu, jednom dvanaestogodišnjem psu koji u toku celog svog života nije pokazao ni jedan jedini znak agresije. Tako je bilo sve dok njegovu vlasnicu, Mili Fišer, ispred kuće u kojoj žive, nije napao pljačkaš koji je od nje zahtevao da mu preda novac.
Naime, Mili Fišer je napadnuta ispred svog doma u Arkanzasu dok je išla da iznese đubre. Lopov je uspeo da se prišunja starici sa leđa, a da ona ni na koji način to ne nasluti. Nakon što ju je oborio na zemlju, počeo je da viče na nju zahtevajući novac. Međutim, ova stara dama je bila dovoljno pribrana da u pomoć pozove svog četvornožnog prijatelja. On je nije izneverio. Uprkos tome ima već 12 godina i pati od artritisa, ovaj hrabri pitbul se stvorio pored svoje vlasnice u roku od nekoliko sekundi i da otera napadača. Nakon što je lopov pobegao, pitbul spasilac je legao pored svoje gazdarice i grejao je svojim telom dok pomoć nije pristgla. Mili je uverena da se Champ nije pojavio da bi se stvari završile mnogo gore po nju.

Iako gradska odluka o uslovima za držanje domaćih životinja iz 2002. godine u Nišu, ne propisuje zabranu držanja pitbulova, na teritorijama opština Crveni Krst i Niška Banja takva zabrana ipak važi.

Inače, puno ime ovog pitbula je Champion Bartholemew Aloyisius 3000 i svojim herojskim činom zaslužuje da za njega zna ceo svet. Njegova vlasnica kaže da je ovo prvi put da je njen ljubimac ispoljio bilo kakav znak agresije. Isto tako, ona je uverena da bi njen pitbul sve uradio za nju, a ovaj njegov postupak ide u prilog njenoj tvrdnji. Champ je omiljen i u komšiluku, a komšije su mu nadenule nadimak „nežni džin“.

Ako smo vas ovim tekstom zainteresovali i poželite da temu dublje istražite, pronaći ćete mnogo ovakvih primera: pitbul spasio dete, pitbul spasio ženu od muža nasilnika…Ono što želimo da vam poručimo je da pre nego što nekog otpišete, prvo se potrudite da ga bolje upoznate….iznenadićete se, jer ga možda i zavolite.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTara, mačka heroj, spasila dečaka pa dobila nagradu “Pas heroj”!
Sledeći tekstPOSLEDNJA VEST: Uhapšen čovek koji je pregazio psa kombijem! U subotu protest!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime