Naslovna VESTI PSI PO NALOGU PREMIJERA: Sarajevske pse ubijaju na gradskoj deponiji Smiljevići!

PO NALOGU PREMIJERA: Sarajevske pse ubijaju na gradskoj deponiji Smiljevići!

0
PREMIJER petface

Ovih dana glavna tema u medijima je nehumano, nezakonito, nesavesno ubjanje pasa. Ceo svet se digao na noge i poslao poruke podrške sarajevskim ljubiteljima i aktivistima za prava životinja. Danas, portal zurnal.info prenosi da kantonalno javno preduzeće RAD, po nalogu Vlade Kantona Sarajevo, nezakonito hvata pse i predaje ih veterinarskim stanicama.

BiH: Odvode i ubijaju pse iz „koncentracionog logora“ u Prači! VOLONTERI NA NOGAMA!

Kako saznaje “Žurnal”, radnici Rada i sami učestvuju u surovom ubijanju pasa tako što ih žive bacaju u deponiju Smiljevići. Za dve godine, prema zvaničnim podacima uklonjeno je 3.022 psa lutalica, 252 životinje su eutanizirane a 7.919 leševa životinja je odvezeno na deponiju.

PREMIJER petface
Sarajevo

Kada je 2015. godine imenovan za premijera Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković obećao je da će rešiti problem pasa lutalica u Kantonu. Prema podacima Rad-a u 2016. godini radnici kafilerije “uklonili” su 2.767 pasa lutalica, eutanazirali 196 i uklonili 4.737 leševa životinja. Rad je u 2015. godini “uklonio” 255 pasa lutalica, eutanazirano 56, a uklonjeno i 3.182 leša životinja.

Znači – za dve godine uklonjeno je 3.022 psa lutalica, 252 životinje su uspavane a 7.919 leševa životinja je odvezeno na deponiju Smiljevići. Napušteni psi koje Rad uhvati, nakon obrade u Veterinarskoj stanici, bi prema zvaničnim podacima trebali biti smešteni u azilu Prača.

BOSNA: Amri komunalni policajci ušli u dvorište, uzeli dva ljubimca, odveli ih i… UBILI!

Kao što je „Žurnal“ ranije pisao trenutno u Prači se nalazi oko 300 pasa. Gde je ostalih 2.722 pasa?

– KJKP Rad nije dobio dozvolu nakon pokrenute procedure za registraciju higijenskog servisa od Općine Novi Grad, jer nismo ispunjavali uslove za obavljanje tih poslova. Na osnovu činjenice da nismo registrovani kao higijenski servis, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak i usvojila proceduru-hodogram na osnovu koje smo obavezni sve uhvaćene pse nakon hvatanja predati Veterinarskoj stanici Sarajevo i Novi Grad na dalji postupak, navedeno je u Izveštaju o poslovanju Rad-a za 2016. godinu.

U Izveštaju se dalje navodi da se “svakodnevno dostavlja izveštaj nadležnom ministarstvu i premijeru Kantona Sarajevo o realizaciji prethodnog dana.”

– Pored ovih aktivnosti kafilerijska služba, prema nalozima nadležne veterinarske inspekcije, obavlja i uklanjanje zaraženih životinja od bolesti zajedničkih za životinje i ljude koji se odlažu u jamu grobnicu, što spada u obavezu higijenskog servisa, a naloženo je KJKP Rad, stoji u Izveštaju.

PREMIJER petface

Iako svesni kršenja zakona, na 33. sednici poslanici Skupštine Kantona Sarajevo sa 22 glasa “za” usvojili su  Izveštaj o poslovanju KJKP Rad za 2016. godinu.

Jedan privrednik iz Sarajeva koji živi i radi pored Kantonalne Veterinarske stanice na Stupu, za „Žurnal“ je potvrdio da svakodnevno gleda kako radnici Rada dovoze pse u Veterinarsku stanicu. Minimalno pet pasa dnevno.

On je dodao da se dooze psi koji, bili oni mrtvi, živi ili ranjeni, završe u jami.

-Iz auta ih vuku sa onim grabljama, ako pas neće da izađe lupaju po kabinama i on nema gdje drugo nego u jamu skočiti, dodao je on u razgovoru za „Žurnal“.

Direktor KJP Rad, Selim Babić, nije odgovorio na poziv „Žurnal“-a za intervju. Nakon sedam dana svakodnevnih poziva direktor Veterinarske stanice, Almir Džanković, odbio je da govori za „Žurnal“ i tražio da mu se pošalju pitanja na koja će zajedno sa advokatom odgovoriti. Na zahtev „Žurnal“-a za intervju do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio ni premijer Vlade Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković.

Jezivo,..

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZnačaj i najbolji PRIRODNI IZVORI KALCIJUMA za PSE
Sledeći tekstTUŽNA SLIKA IZ NIŠA: Konj se od umora srušio nasred ulice!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime