Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Saharomikoza kod kunića

Saharomikoza kod kunića

0
saharomikoza petface
petopedija-saharomikoza-1
Saharomikoza kod kunića

Saharomikoza je gljivično oboljenje kunića. Izazivač je gljivica živi u crevima kunića. Ukoliko je organizam oslabljen usled nehigijenskih uslova života i loše ishrane, gljivica se brzo razmnožava i širi infekciju crevima kunića. Pošto su kunići male životinje, kod njih svaka bolest brzo napreduje. Zato je uvek neophodno reagovati na vreme. Ako se bolest ne leči na vreme, može doći do uginuća.

Simptomi
Kod kunića obolelog od saharomikoze mogu se uočiti simptomi slični kao i kod drugih crevnih infekcija. Kuniću je smanjen apetit, pa zbog toga odbija hranu i počinje da mršavi. Javljaju se i promene u ponašanju. Kunić miruje, pokazuje nezainteresovanost, letargičnost i depresiju.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza saharomikoze se uspostavlja mikroskopskom analizom uzorka izmeta kunića. U terapiji se obično primenjuju sredstva koja pospešuju pražnjenje creva. Takođe je preporučljivo popraviti ishranu kunića. Uz obroke kuniću treba davati komplekse vitamina i minerala koji će ojačati njegov imunitet.

Preventiva
Preventivne mere protiv saharomikoze uključuju pravilnu ishranu i negu kunića. Hrana koju kunić dobija treba da bude sveža i isključivo namenjena kunićima.  Ishrana kunića može se dodatno obogatiti i vitaminsko mineralnim dodacima. Na taj način se povećava otpornost organizma kunića na gljivice i druge štetne mikroorganizme.  Kavez u kome boravi kunić treba redovno čistiti. Ako je podloga u kavezu vlažna, ona je dobar izvor za razvijanje gljivica. Stoga je redovno treba menjati čistom i suvom podlogom. Prostorija u kojoj kunić najčešće boravi treba redovno da se čisti i provetrava. Nagle promene temperature utiču na zdravlje kunića. Treba obezbediti optimalnu temperaturu vazduha i ne držati kunića na promaji. Uz adekvatne uslove života, do mnogih bolesti ne mora da dođe.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstStafilokokna infekcija kod kunića
Sledeći tekstPseudotuberkoloza – rodencioza kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime